Äggproducenter vill ha burhönsen kvar
Dispensen för att hålla burhöns gick ut i december. Men KG:s ägg höll höns i bur i sin anläggning i Enstaberga till i söndags. Då slaktades de 14 000 hönorna eftersom de inte längre var lönsamma. Nu vill företaget sätta in en ny omgång hönor i de förbjudna burarna. Vi kör vidare så länge vi får och vi gör inget olagligt, säger äggproducenten Karl-Gustav Pettersson.
Vi beviljar inga nya dispenser, säger Jackis Bengtson på jordbruksverket.
Karl-Gustav Pettersson och en rad andra producenter har slagit sig samman och processar i olika instanser för att få dispenserna förlängda. Det är ett spel på hög juridisk nvå och man hänvisar bland annat till direktiv i övriga EU-länder.
I Sörmland sitter fortfarande cirka 50 000 hönor i den gamla sortens burar. Björkviks ägg håller på att bygga om sin anläggning för att hålla frigående höns men har dispens för en avdelning med 13 000 burhöns till den 11 juni.
Ingemar Gustafson i Råby får hålla sina drygt 7 000 höns i gamla burar till den 12 juni. Sörmlandsägg i Flen har dispens för nästan 25 000 burhöns till den 8 augusti.
Även i fortsättningen har äggproducenterna möjlighet att hålla hönsen i burar. De måste då ha både värprede, sittpinne och en plats där hönsen kan sprätta. Syftet är att hönsen ska få utlopp för sitt naturliga beteende.
De nya inredda burarna förordas av vissa eftersom risken för smittspridning, kannibalism och fjäderplockning minskar när hönorna inte kan komma i direktkontakt med fler än sina burgrannar. Alternativet är annars frigående höns, där tusentals hönor ska samsas på ett golv, det får vara maximalt nio hönor per kvadratmeter golvyta. I en ekologisk produktion har hönorna också tillgång till en rastgård utomhus.
Det är inte solklart att det ena alternativet är bättre än det andra, säger länsveterinär Per Jonsson. Ur smittskyddshänseende är det ekologiska klart sämst. Det ökar risken för salmonella eftersom hönorna kan komma i kontakt med vilda fåglar.
Har man hönsen i små burar är det lättare att isolera och avgränsa smitta. Ser man till djurskyddsaspekter är det väl i allmänhet bättre med frigående höns än burhöns men det kan bli mer problem med att de hackar på varandra.
Efter nyår blir det obligatoriskt att märka förpackningarna så konsumenterna ska veta om hönorna gått fritt eller suttit i bur när de värpt våra frukostägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!