Ah, oh, åh, mmm och aaah...

Någon gång har jag lovat att inte hänga ut mina fina syskon i media, men jag väljer att glömma bort det löftet i dag. För som minsta syskonet i en skara av fyra får en uppleva mycket som är tacksamt krönikestoff.

Foto:

Övrigt2015-05-29 06:17

Det var en dag för länge sedan nu, jag kan inte ha varit mer än sju. Mina två systrar kom in i mitt rum. Där satt jag och ritade oskyldigt vid mitt skrivbord. "Nu ska vi spela en låt för dig, Karin", sade de pillemariskt och jag övergav teckningen framför mig. Det var inte första gången mina systrar skulle visa eller lära mig något. Inte långt dessförinnan hade de avbrutit mina konstnärliga framsteg för att lära mig det franska ordet för bajs. "Caca" är än i dag mitt franska favoritord.

Härom dagen släpptes Jamie XX's nya singel "I Know There's Gonna Be (Good Times)". Titeln avslöjar det inte riktigt, men det är en låt med förvånansvärt vulgär text. Det skulle förvåna mig om den censureras i svensk radio, men i England är det en självklarhet. Så när jag hörde singeln spelas på BBC radio 1 var det spännande att höra hur de valt att tvätta bort diverse svordomar och könsord.

Tillbaka till 90-talet... Från boomboxens högtalare strömmade tonerna av The Latin Kings "De e dej ja vill ha". Mina systrar stod stilla och tittade förväntansfullt på mig. Efter drygt 30 sekunder började mitt ansikte långsamt skifta färg. När Dogge Doggelito utbrast att han "längtar efter att få höra din röst, eller ännu bättre få smeka dina bröst", var jag högröd i ansiktet. Men den som känner till resten av texten vet att det inte var det mest vulgära jag fick höra den dagen.

Tvätt av smutsiga texter görs på många olika sätt. Ta bort en "bitch", lägg till en "chick". Mer eller mindre kreativa sätt finns det många exempel på. I fallet med Jamie XX låt, som spelades på BBC, var censureringen anmärkningsvärt sexuell. Svordomar och grafiska beskrivningar av älskog ersattes med stön i olika tonlägen. Ah, oh, åh, mmm och aaah. Det fick mig att haja till. Var låten verkligen så vulgär innan censuren eller blev den ännu värre efter tvätten?

Jag låter Dogge Doggelito sätta ord på både känslan jag fick som sjuåring och min ambivalenta ställning till texttvätt: "Obekvämt, konstigt hårt, fruktansvärt svårt. Man försöker glömma fast det inte går. Man försöker dölja hur man egentligen mår."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om