Åke vill lyfta fram textilstaden
För tio år sedan tog en arbetsgrupp fram ett material om textilstaden och jag kopplar på, förklarar Åke Gustafsson.
Åtta andra personer har direkt sagt att de vill vara med. Nyköping var en gång tredje största textilstaden i landet. Den som inte vet sin historia vet inget om framtiden, det är viktigt att vårda historien.
Tanken är att rekonstruera ett levande museum med maskiner som dunkar och slår. Ett sådant levande museum skulle helst vara i Forsområdet.
Åke Gustafsson är folkhögskolelärare och folkbildare. Hans ämnen är och har varit samhällslära, psykologi, filosofi, historia och livsfrågor.
Kännetecknande för folkhögskolan är att vi är så tvärvetenskapliga. Men det kan också bli för teoretiskt, många saknar arbetslivserfarenhet och människor kan behöva praktik, man måste få skapa.
Åke kom till Stensund i Trosa 1970 som lärarkandidat men redan 1971 kom han till Nyköpings folkhögskola som ordinarie. I Nyköping var eleverna äldre och sökte folkbildning. Och Åke har varit folkbildare, jobbat i studieförbund både i Östergötland och Värmland.
Hans egen studiegång har skett genom Hermods, NKI, han har gått Valla folkhögskola och läst in realen på nattskiften och gått upp som privatist på gymnasiet. Han har också läst på universitet vid sidan om. Typiskt för folkhögskollärare är också att vara breda och att mycket tid går åt för att hänga med i samhällsutvecklingen.
Ett tag var han politiker för det var ett bra tillfälle att se hur det fungerade. Han var ordförande i den efter Arbetarekommunen bildade s-föreningen i Nyköping.
Jag var med i kulturnämnden vilket också var ett sätt att göra oss, folkhögskolan, kända. Göran Persson var fadder till folkhögskolan i Nyköping. Vi var en extern skola och det kunde man inte vara, det var internat som gällde. Vi fick jobba hårt för att bli erkända.
Nyköpings folkhögskola har också hela tiden legat i framkanten och försökt vara progressiva. Den ger en bra utbildning som ger ett bra självförtroende. Man ser de sociala sammanhangen, lär sig jobba i grupp. Vi skapar kursen efter vad deltagarna behöver. Jag försöker lära ut utifrån vår roll i världen, ser på globaliseringen och försöker få en inblick i vad det rör sig om.
Han kan tycka att det är svårt att vara lärare.
När Sovjet föll och de svenska välståndsvärdena föll fick vi börja om på nytt. Vi har fått leta fram information och ta fram upplysningar från olika håll. Ett nytt läge där Sverige är en del av det nya Europa och världen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!