Aktieförvaltning med kristna värderingar som grund
Stiftets aktieportfölj förvaltas av Catella, en kapitalförvaltare med anknytning till Ikano-banken och Ikea. Men Gunnar Fyrenius, som är stiftets egendomsförvaltare, har tät kontakt med dem angående policy och etik för placeringarna. Förvaltningen ska göras utifrån marknadsmässiga bedömningar, men i enlighet med kristna värderingar.
Och det har de lyckats med, av förra årets resultat att döma. Stiftets aktieportfölj har gått betydligt bättre än börsindex.
Vi vill tjäna pengar och få betalt som alla andra, vi är en aktör på en marknad, säger han.
I placeringspolicyn finns regler om hur mycket som ska placeras i aktier och andelen som ska placeras i säkrare värdepapper. Där sägs också att företag med verksamhet i branscher som till exempel krigsmateriel, pornografi, alkohol och tobak ska undvikas. Samma gäller för företag som inte tar miljöhänsyn. Men någon klar gräns finns inte.
Vi diskuterar det från fall till fall, säger Gunnar Fyrenius.
Portföljen innehöll den 31 december 2005 så mycket aktier som policyn medger. Det rör sig om ett 50-tal olika, i huvudsak svenska aktier. SSAB, Hennes och Mauritz, Ericsson, Studsvik, Electrolux, Boliden, Lundin Mining, Gambro och Astra Zeneca är exempel.
Ulrika Hasselgren är vice vd och grundare till Ethix SRI Advisors, som är specialiserade på att ge råd till placerare utifrån etiska principer. Hon menar att Strängnäs stifts aktieportfölj är OK.
Det finns inget här som är kontroversiellt. Däremot måste man följa de företag som är under utredning för mutor i samband med olja mot mat i Irak. I stiftets portfölj gäller det Atlas Copco och Alfa Laval. Om de bolagen inte vidtar åtgärder kan det bli problem att äga aktier i dem för kyrkan, säger hon.
Hon menar dock att den policy som stiftet har för sina placeringar är vag, och borde förtydligas.
De borde ha en skrivning som kan förstås. När de säger att det är viktigt att företagen de placerar i har en etisk och moralisk policy vid upphandlingar i den så kallade tredje världen så är det svårt att tillämpa och följa upp, säger Ulrika Hasselgren.
Hon menar att innebörden i de kristna värderingarna behöver förklaras och förtydligas när de ska användas som grund för aktieplaceringar.
Jag skulle rekommendera stiftet att samarbeta med andra stift och med svenska kyrkan centralt om en policy, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!