Aktiv församling får fler röster

När det är tydligt för invånarna vad kyrkan gör, då går fler och röstar för att behålla det som är bra. Det är några väljares teorier i Rönö församling, där hela 26 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.

Peder Fröler, 2 år, håller hårt i pappa Jakobs hand efter en dag på den församlingsdrivna förskolan. Här i Rönö församling och i Stigtomta-Vrena församling bor de som allra flitigast röstat i kyrkovalet.

Peder Fröler, 2 år, håller hårt i pappa Jakobs hand efter en dag på den församlingsdrivna förskolan. Här i Rönö församling och i Stigtomta-Vrena församling bor de som allra flitigast röstat i kyrkovalet.

Foto: MagnusAndersson

Övrigt2017-09-11 04:30

Tillsammans med Stigtomta-Vrena är Rönö församlingsbor de som flitigast av alla sörmlänningar använt sin demokratiska rätt att påverka i kyrkovalet. I båda församlingarna var det kring 26 procent som röstade, jämfört med snittet i Strängnäs stift som låg på 18 procent.

I Rönö rekordökade röstningen med nio procentenheter från förra valet. Men att det är någon slags SD-effekt tror ingen av de SN pratat med.

Utanför den församlingsdrivna förskolan I vått och torrt precis brevid Runtuna kyrka hämtar Sofia Skantz dottern Tuva, 2 1/2 år.

– Nej, jag hade röstat oavsett. Det är viktigt att visa vad man tycker. Vår församling gör mycket för barnen. Jag tror generellt att kyrkan gör ett bra arbete, men skulle behöva marknadsföra sig mer.

Förskolepedagogen Cecilia Johansson är inne på samma linje. Hon flyttade ut från Nyköping till Råby för fem år sedan.

– Jag tänkte att "här kommer jag att få sitta och uggla". Men det är mycket trevligt som ordnas, öppen förskola, babysång, körer. Många är engagerade i församlingen och det finns många fina politiker som gör bra saker. Jag har personkryssat, säger hon.

Jakob Fröler, som har sonen Peder, 2 år, på förskolan, konstaterar att det bor många barnfamiljer i trakten. Om kyrkan gör mycket för just familjer så bidrar det troligen till att fler röstar.

– Det är vårt sätt att kunna säga vad vi tycker och tänker. Det är viktigt att säga sitt. Kyrkan är en del av förskoleverksamheten som vi är mån om, säger han.

Fler röster ska räknas

Minst ytterligare 300 röster bara från Nyköpings församling ska räknas i Strängnäs de närmaste dagarna. Det är bland annat vissa förtidsröster som inte hunnits ta med i de lokala räkningarna.

Även de drygt hundra ogiltiga rösterna ska kontrolleras igen. Det kan vara allt från felstavade nomineringsgrupper som skrivits på blanka valsedlar till att en väljare skrivit en grupp trots att de inte kandiderar i just den församlingen.

Men eftersom stiftet är generösare i sin bedömning än vad församlingarna är, kan det hända att några av de ogiltiga rösterna förklaras giltiga i ett senare skede.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!