Aktivt motstånd knäckte nazisterna
Nyköping har skaffat sig ett rykte som naziststad. SN åkte till Karlskrona som var ett starkt nazistfäste under 1990-talet, för att ta reda på hur Karlskrona stoppade nazismen i kommunen. Konsekvent, hårt motstånd och ett mjukt mottagande av den som vill hoppa av är några av svaren.
Göran Janrell var Säpo-chef i Blekinge och såg oroad hur tecknen blev fler.
Jag hade jobbat i Stockholm och sett hur en del blir väldigt påverkade, det är som en sekt. Jag informerade men de flesta politiker ryckte på axlarna, säger han i dag.
Säpo är nu nedlagt i Blekinge och han jobbar på Marint underrättelsecenter. De två fönstren i arbetsrummet vätter mot blått vatten och mot ön Stumholmen, ett gammalt militärt område som förvandlades inför bomässan 1993.
Göran Janrell vann till slut gehör hos politikerna 1994, det år då nationalsocialistisk front, NSF, bildades av de två pojkarna som skrivit om Hitler. Då brände nazisterna kors i invandrartäta områden och skändade gravar. De stal från vapenförråd och drog negativ publicitet till Karlskrona.
Politikerna vaknade till. Jag och Björn Fries och Lennarth Eriksson startade ett samarbete, säger Göran Janrell.
Kommunjuristen Lennarth Eriksson har nyligen fått pris för sitt mångåriga arbete mot nazismen.
Det gällde att se till att de aldrig fick någon lokal, säger han.
Kommunala lokaler ska kunna hyras av vem som helst, men Lennarth Eriksson hänvisade till att det skulle kunna pågå brottslig verksamhet i lokalerna.
Bankerna fick veta vad deras konton och giron användes till, vilket ledde till att nazisternas konton stängdes ner. Hemsidor stoppades när Lennarth Eriksson talade om för web-hotellen i USA vad det stod på dem.
Socialförvaltningen och arbetsförmedlingen engagerades.
De fick inga bidrag utan att stå till arbetsmarknadens förfogande. Vi sa du kan inte vara nazist 24 timmar om dygnet, du ska ställa upp på vårt sysselsättningsprojekt på full arbetstid, säger Lennarth Eriksson.
Han blev inte populär bland nazisterna, som bland annat kallade honom galning på sin hemsida. Än mindre omtyckt var Björn Fries, då kommunalråd i Karlskrona.
Nu jobbar han som regeringens narkotikasamordnare.
En fredagkväll kunde vi inte gå ut för polisen stod utanför dörren. Jag har fått köttslamsor i ett brev och bilder på mig själv med skotthål i pannan. Jag har till och med fått ett dödshot från Istanbul, säger han och skrattar till.
I somras fick han motta ytterligare ett hot och det gamla revs upp än en gång. Men det har aldrig varit tal om att tystna. Eller hata tillbaka.
Vi var så pass kloka att vi inte stannade vid vi ska krossa nazismen. En av nazisterna hade varit kompis till min son. Vi måste komma ihåg den lille killen som brukade leka hemma hos mig och fråga oss va fan har hänt?, säger han.
Han hade under flera år tränat på samma gym som nazistledaren Anders Högström. En dag 1999 kom NSF:s grundare upp till hans kontor.
Han sa jag vill sluta med skiten, säger Björn Fries.
Fördomar och värderingar släppte inte direkt. Björn Fries började övningsköra med Anders Högström för att de skulle kunna prata ifred. Tittade på medan den flerfaldigt dömde och fruktade 24-åringen svettades vid start-i-backe, precis som vilken körkortsaspirant som helst.
Det stora steget kom slutligen när Anders Högström följde med till en skola och pratade inför 600 personer.
Det var så tyst det kan bli. Han tittade ut över folket, sen sa han gör inte det jag har gjort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!