Alarmerande signaler om skolans sociala miljö
Barn och ungdomar tillbringar en stor del av sina liv i skolan. Därför måste skolan vara en plats där varje elev kan känna sig trygg och möts med respekt.
I budgeten för Nyköpings kommun signalerar barn- och ungdomsnämnden att mobbningen i grundskolan är ett problem och presenterar tämligen uppseendeväckande siffror. I årskurs 56 anger 12 procent att de har blivit mobbade av andra elever medan motsvarande siffra i årskurs 8 är 14 procent. Sju av tio elever i 8:an anser dessutom inte att man visar varandra respekt och hänsyn i skolan. Det är klart fler jämfört med förra året då drygt hälften tyckte att stämningen i skolan var dålig.
Ingen kan med bästa vilja i världen påstå att skolan eller de politiskt ansvariga har försökt göra någonting åt detta.
Att ungdomar utsätts för kränkande handlingar i skolans vardag är något som föräldrar och andra vuxna i skolan många gånger är helt omedvetna om. Men det behövs inte stor inlevelseförmåga för att förstå att det är många tonåringar som varje dag går med tunga steg till skolan.
Några viktiga iakttagelser som Skolverket gör är att närvaron av vuxna har betydelse liksom hur skolan organiseras och leds.
Eleverna säger själva att de vuxnas närvaro är viktig och efterlyser fler vuxna att prata med. Små grupper anses självklart för små barn. Sanningen är att behoven är lika stora bland de unga vuxna. En annan intressant sak är att trivseln bland elever är högre i skolor där rektorn anser sig ha en god arbetssituation. Det är en viktig signal till de politiskt ansvariga i kommunerna som står handfallna och inte vet hur de ska hantera situationen.
Vad skolan behöver är rimliga förutsättningar att erbjuda eleverna en respektabel skolmiljö, där det är rent och snyggt i korridorerna, hela gardiner i fönstren och lås på toaletterna och där det alltid finns någon vuxen att tala med. Visa skolan intresse och skapa funktionella former för skolledning, lärare, elever och föräldrar att själva styra verksamheten. Låt dem tillsammans skapa de normer och regler som behövs för att främja goda relationer och stimulera lärandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!