Äldre män dominerar i Gnesta fullmäktige
Är du född en svensk man som snart fyller 56 år. Då är du också urtypen för en ledamot i Gnesta kommunfullmäktige. Här är bara var tredje person en kvinna och snittåldern är 55 år.
Det har blivit mer mansdominerat. Det parti som är största orsaken till det tycker jag är socialdemokraterna. De har många bra kvinnor men dessa kommer inte fram. Männen hamnar i fullmäktige efter lång och trogen tjänst, säger Lena Lindberg fullmäktigeledamot för centerpartiet.
Ann-Christin Alderbrant är socialdemokratisk fullmäktigeledamot.
Det är inte svårt att komma fram som kvinna. Det var svårare förr. Det ska naturligtvis finnas fler kvinnor i fullmäktige. Men det är problem att få in nya och yngre kvinnor, de har barn och familj att tänka på.
Upplever du att männen lyssnar på kvinnorna i politiken?
Idag gör de det. Kvinnor måste även ta initiativ själva, säger Alderbrant.
Moderaten Ingrid Jerneborg tycker inte att könsfördelningen i Gnesta fullmäktige är ett stort problem.
Elva av 31 är okej. Det blir i fullmäktige som folket har röstat i valet, säger hon.
Jag är inte för kvotering. I dag är det samma villkor för män och kvinnor. Men det är svårt att locka kvinnor till politiken, säger Jerneborg.
Ann-Christin Alderbrant har också tankar kring kvotering.
Jag är kluven. Du ska inte kunna slå dig fram bara för att du är kvinna. Samtidigt är det svårt att göra sin röst hörd om man aldrig får chansen. Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om kvotering, måste fundera mer innan jag svarar.
Samtidigt som kvinnorna är färre än männen lyser de yngre med sin frånvaro. Ingen i fullmäktige är under 30 år. Den yngsta ledamoten i Gnesta är socialdemokraten Robert Andersson, 31 år.
SN gav honom chansen att gissa snittåldern på det fullmäktige han är invald i.
Det kan väl vara mellan 45 och 50 år, säger han.
55 är rätt svar. Vad säger du om det?
Vad ska jag säga? Politikerna är gamla och det är synd. Yngre människor är inte intresserade. Det är svårt att få in ungdomar i politiken, säger Andersson.
Miljöpartisten Daniel Helldén är näst yngst med sina 37 år.
Snittåldern är inte representativ för befolkningen. Yngre människor behövs i politiken men de väljer andra vägar att göra sin röst hörd. Partipolitiken är för långsam.
Kanske skulle det hjälpa att släppa lite på de stela formerna i politiken. Att låta medborgarna lämna in förslag för behandling är ett sätt. Snabbare debatter ett annat, säger han.
John Henzlert
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!