Alert opposition går på offensiven
Debatten kom att domineras av alkoholfrågor och försvarsfrågor samt i mindre utsträckning än väntat, EU-frågor. Detta beror delvis på att socialdemokratin endast lyckats hitta en ynka EU-fråga, den föga upphetsande tolkningsstriden av det så kallade tjänstedirektivet, och enbart vill prata om detta. Det går ju inte heller att klämma in tjänstedirektivet i samtliga repliker, då blir det för uppenbart att partiet i övrigt går på tomgång.
Det var folkpartiets Lars Leijonborg och centerpartiets Maud Olofsson som satte ämnena för dagen: alkohol och försvar. Olofsson tog en utsträckt hand från moderaternas Fredrik Reinfeldt och visade på möjligheterna för en bred försvarsuppgörelse. Något som också blir en viktig faktor vid en borgerlig valseger 2006.
Leijonborg fick hålla taktpinnen i alkoholdebatten. Utvecklingen tycks ha tagit de flesta partierna med överraskning. Om de höga spritskatterna inte längre har den effekt som det är tänkt, så är det ont om förslag om vad som bör göras i stället. Inte heller riksdagsdebatten kom att fokusera på vilka alternativa åtgärder som är tänkbara, det handlade mest om spritskatten ska sänkas eller inte.
Som helhet kan vi se det som ett hyggligt borgerligt formbesked inför valspurten, samma tendens som kunde anas i söndagens tv-debatt i Agenda. Statsminister Göran Persson lyckades inte trycka till Fredrik Reinfeldt i en välbekant skattedebatt, där de nya moderata positionerna ger socialdemokraterna tydliga svårigheter.
Inte heller gick det vägen mot Maud Olofsson, som statsministern faktiskt sparat lite repliktid till den här gången. Spåren av bataljen om övergångsregler var tydliga när Göran Persson försökte måla upp ett ganska skrangligt federationsspöke, han som vill ha en EU-president.
Tolkningen av federalismen är en annan på många håll i Europa, precis som inom centerpartiet. Om människor får verklig makt över sin vardag, om man tydligt definierar och sätter gränser för vilka politiska beslut som behöver överlåtas från lokal och regional nivå, kommer det att kännas som om Stockholm och Bryssel kryper närmare. Då jagas EU-spöket, och även kommunala tvångströjor från Rosenbad, på flykten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!