Alger har börjat växa i Östersjön
Ofarliga gröna alger som ser ut som små barr har börjat växa i Östersjön. Än dröjer det ett par veckor innan de giftiga katthårsalgerna börjar bli fler. I år ser läget dock bättre ut än förra året.
Kommer näringsämnen upp i ytvattnet kan det bli problem, men för det krävs en storm liknande Gudrun eller att stora mängder saltvatten förs in till Östersjön, säger Helena Höglander, marinekolog på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.
Förra sommarens tjocka blomningar berodde på att mycket näring fanns i ytvattnet, en effekt av att bottenvatten med stort innehåll av fosfor trängts upp till ytan året innan. Lägg till det varmt väder och sol samt svaga ostliga vindar som förde in algerna mot kusten. I år finns inte lika mycket näring i vattnet.
Den alg som nu börjat tillväxa, Aphanizomenon, kan ge gröna grumlingar och ser ut som små stickor i vattnet, eller som små gröna barr.
Enligt Helena Höglander är det normalt för den här tiden på året och ännu finns inga rapporter om blomningar av denna alg.
Det är inga problem att bada i vatten där Aphanizomenon växer, däremot ska man vara lite försiktig att dricka vatten om det är täta mängder alger. Det beror på att det finns bakterier på algerna, men själva algerna är inte giftiga, säger hon.
Den giftiga katthårsalgen, Nodularia Spumigena, som förra året bildade de stora sjoken av rabarbersoppa längs kusten, växer till först om ett par veckor.
Men det är först när algerna håller på att brytas ned, som de bildar synliga mattor uppe vid vattenytan.
Framåt midsommar kan algblomningar vara ett problem.
Algerna tillväxer snabbare i vattentemperatur kring 1516 grader. Det har inte blivit så varmt än, men får vi varmare dagar så går det snabbare, säger Helena Höglander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!