Alkoholisterna mitt ibland oss får hjälp på hemmaplan

Minnesotamodellen som behandling mot alkohol- och drogproblem har slagit väl ut i Nyköpings kommun. 20 Nyköpingsbor har deltagit och fått hjälp av tolvstegsprogrammet.

Övrigt2006-05-17 21:43
De allra flesta människor tror att den typiske alkoholisten är A-lagaren på bänken. I stället finns majoriteten av alkoholister mitt ibland oss och ser ut som de flesta andra.
Alkoholisten behöver inte vara berusad varje dag. Istället är det ganska vanligt att personen sköter sitt jobb väldigt bra.
Men alkoholsuget går ut över allting annat.
Ofta blundar omgivningen och stjälper istället för att hjälpa.
En falsk lojalitet eftersom en person med alkoholproblem kan fortsätta dricka hur länge som helst. Tills det brakar samman nästa gång, och nästa gång och nästa gång.
Det finns hjälp att få. Förr skickade Nyköpings kommun bort sina medborgare på behandling.

Nu satsar kommunen på hemmaplan.
För ett år sedan startade Nyköpings kommun den första behandlingen på Standardmottagningen i centrala stan.
Helt anonymt, alldeles gratis och utan krångliga registreringar kan vem som helst få en behandling mot sitt drogberoende.
Vi har fram för allt lyckats fånga in en grupp kvinnor, säger Anna-Berta Spjuth, kurator och teamchef på Standardmottagningen.
Under ett år har drygt 20 personer gått igenom tre omgångar av behandlingen.
Metoden kallas tolvstegsmodellen eller Minnesotamodellen.
Upp till tolv personer har deltagit från start i varje omgång. Av dessa har mellan sex och åtta gått igenom hela programmet under totalt åtta veckor, säger Anna-Berta Spjuth.
Hemmaplan innebär att alla vardagens frestelser finns kvar. Det är fortfarande möjligt att gå på Systembolaget och handla, de gamla kamraterna finns kvar.

Tolvstegsmodellen ska ge insikt, att man ska våga be om hjälp och våga släppa kontrollen. När suget sätter in finns en mentor, som själv haft missbruksproblem, till hands.
Några av deltagarna har fått återfall under året.
Det är inte bara att knäppa med fingret och sluta. Det handlar om att bryta mönstret. Lära sig nya lekar, hitta nya lekplatser och skaffa sig nya leksaker, säger Anna-Berta Spjuth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om