"Alla är ju inte med i facket"

Få anmäler arbetsskada efter att ha utsatts för sexuella trakasserier. Branscher som vård och restaurang anmäler dock men Leena Häkkinen Karlsson, vårdare inom psykiatrin vid Nyköping säger: – Under mina år med fackliga uppdrag har jag inte haft ett enda ärende på mitt bord.

Leena Häkkinen Karlsson anser att både fack och arbetsgivare har rutiner kring sexuella trakasserier men att få anmäler. "Men många kanske tycker det räcker att tala med en person, ofta chefen."

Leena Häkkinen Karlsson anser att både fack och arbetsgivare har rutiner kring sexuella trakasserier men att få anmäler. "Men många kanske tycker det räcker att tala med en person, ofta chefen."

Foto:

Övrigt2017-12-02 18:10

När det gäller vilka branscher respektive yrken som anmäler arbetsskada, orsakat av sexuellt ofredande så syns en överrepresentation bland vårdpersonal, enligt Arbetsmiljöverket.

Drygt 70 procent av arbetsskadeanmälningar på grund av sexuella trakasserier har skett inom vård- och omsorgsyrken, bland hemtjänstpersonal och undersköterskor.

Å andra sidan menar Pia Gustavsson, huvudskyddsombud Kommunal i Eskilstuna, att benägenheten att anmäla inom vården försvårats av datasystemet Synergi.

– Vi kan inte längre bara anmäla tillbud på en blankett utan måste logga in med lösenord och svara på en mängd tidskrävande frågor. Som om vi inte hade nog att göra ändå!

Men det är något som Leena Häkkinen Karlsson, facklig för Kommunal på Landstinget Sörmland, menar inte är hela sanningen.

– Allt kommer inte till oss! Det finns rutiner men varför dessa inte följs är en annan sak. Dels är inte alla med i facket, dels är det även så att inte alla vill ha med en fackrepresentant i sammanhanget utan kanske nöjer sig med chefen.

Leena betonar att både arbetsgivare och fack har en tydlig policy och ställningstaganden mot kränkande särbehandling.

– Men vi kan inte jobba med det som är osynligt. Det måste upp på bordet och under de år som jag haft fackligt uppdrag har jag inte haft ett enda ärende om sexuella trakasserier.

Maktstrukturer spelar in i sammanhanget exempelvis läkare och skötare samt svåra avgöranden som måste göras.

– Ingen anmäler ju en dement person som kladdar gränslöst eftersom man förstår varför. Däremot kan det finnas en äldre gränslös man som kan göra ett val men i stället utnyttjar tillfällen.

Samtidigt har Leena Häkkinen Karlsson erfarenhet av att själv under flera år ha jobbat i traditionellt manliga yrken inom SSAB och Scania utan större problem.

Sexuella trakasserier är när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra och som den andra personen tycker känns obehagligt.

– Vi kanske måste prata mer om detta. Vad ska vi ha för gemensamma gränser i en gränslös tid?

Så här gör du:

Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen samt agera om en anställd har blivit utsatt.

Säg ifrån, samla bevis och spara sms. Kontakta din närmaste chef, HR-chef och ett fackligt ombud om du utsatt för trakasserier eller kränkningar på jobbet.

* Arbetsgivaren är den som i första hand ska utreda det inträffade. Om inget sker kan anmälan annars göras till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

* Arbetsgivarens utrednings- och åtgärdsskyldighet gäller trakasserier som har skett på arbetsplatsen men även på andra tider än ordinarie arbetstid kopplade till jobbet som en tjänsteresa, en utflykt eller fest som arbetsgivaren ordnat.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!