Alla borde äga sitt kylskåp

Få saker upprör lika mycket som klass. Vi kan diskutera i stort sett vad som helst men när diskussionen kommer till individens ekonomiska, sociala och kulturella kapital tar samtalet ofta tvärstopp.

Övrigt2009-12-10 05:00

Belästa liberaler – som använde tonåren till att läsa Ayn Rand i stället för att hänga i rökrutan – kan vräka ur sig floskler om att klassbegreppet inte är relevant. Lika belästa vänsterintellektuella – som brukar citera Karl Marx i sömnen – är sällan mer nyanserade.
Det spelar ingen roll vilka böcker man har läst. Klass har betydelse. Men när LO i veckan släppte en rapport om att klyftorna i Sverige ökat dramatiskt mellan 1991-2007 ges intrycket att den – allt fattigare – adelsmannen fortsätter att bygga sin förmögenhet på den – allt rikare – arbetarens bekostnad.

Inget kan vara mer fel. Perioden mellan fastighetskrisen och finanskrisen har varit medelklassens. Vad som hänt är att breda grupper i främst storstadsregionerna har byggt förmögenheter. Många som köpte sin första bostadsrätt – med relativt blygsam kontantinsats – i slutet av 1990-talet säljer i dag med miljonvinst. Själv har jag mer än en vän runt trettio som blivit miljonär.
I Stockholm, Göteborg och Malmö kunde du tjäna mer än 100 000 per år mellan 1991 och 2007 bara genom att bo. I mellanstora städer är beloppen inte lika höga – men den procentuella utvecklingen är i vissa områden liknande. Familjen som gjort bostadskarriär genom att köpa rätt boende, på rätt plats och rätt tidpunkt behöver inte längre spela Bingolotto.
Vinsten räcker gott och väl till nästa drömboende.

Regeringen och oppositionen är dessutom rörande överens – jo, faktiskt. Vem ska annars rösta på dem? – om att nybyggda förmögenheter inte bör pysa bort i någon bostadsbubbla. I kombination med att fastighetsbolag inte tjänar mer än småsmulor på att bygga hyresrätter pekar alla pilar om fördelen med att äga sitt boende uppåt.
Oroväckande är därför att dagens 20-åringar har en betydligt tuffare resa in på bostadsmarknaden, än vad mina generationskamrater hade för bara tio år sedan. Samtidigt förlorar 20-åringen, som väljer att bosätta sig i hyresrätt, i värdeutveckling för varje dag som går.
Här har LO rätt. Ekonomiskt startkapital har fått – och lär fortsätta att få – allt större betydelse. Vinnarna är unga vuxna med föräldrar, mor- och farföräldrar som tidigt insåg fördelarna med att göra bostadskarriär. Förlorarna är alla som lyssnar på Hyresgästföreningens ihåliga retorik om att hyresgäster i alla fall inte behöver köpa nytt kylskåp.
Det borde LO haft med i sin rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om