Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. I Trosa på
Kutterkonfekt Marsipangården hänger girlanger med röda hjärtan i taket och pralinbaket är i gång.
– I år till alla hjärtans dag gör vi en ask praliner med passionsfrukt- och champagnesmak, en riktig kärleksask, skrattar ägaren Mikael Thorell.
Det tar två–tre dagar att göra pralinerna, de ska fyllas, kylas och förslutas i olika omgångar, förklarar Mikael medan han står i köket och bakar.
Hur firar ni själva alla hjärtans dag?
– Det är svårt att överraska min fru för vi jobbar tillsammans hela dagarna säger Mikael och ler mot Karin.
Han och Karin driver Marsipangården sedan tio år.
Alla hjärtans dag har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden. På den tiden skulle pojkar och flickor fundera på vem som vem som skulle bli deras ”Valentin” under minst ett år framöver. Därifrån kommer även namnet Valetines day.
I Blomsterhörna säger ägaren Inga-lill Huwe att rosorna från leverantörerna blir dubbelt så dyra vid alla hjärtans dag och att det gäller att beställa de till butiken i tid för att kunna möta kundernas efterfrågan.
– Gubbarna vill ju bara köpa röda rosor, själv skulle jag tipsa om tulpaner, röda nejlikor eller varför inte vita liljor säger Inga-lills syster Berit Huwe som äger Vagnhärads Blomsterhandel.
På café Tre små rum längre ner på Östra långgatan i Trosa, diskuterar Peter Åhlén och Lotta Källsdotter hur årets bakelse till alla hjärtans dag ska smaka.
– Våra kunder är tokiga i semlor så det blir dels en semla med hjärtformat lock och så gör jag en bakelse med smaker av choklad, hallon, vanilj och marsipan säger Lotta som kallar sig själv, hobbybagare.
Cafét tog Peter och Lotta i december 2016, det var en dröm för Peter att driva ett café. Peter och Lotta är även sambos och Peter avslöjar att han tänker överraska Lotta med både blommor och middag på alla hjärtans dag.
– Nu avslöjade jag ju överraskningen, säger han och skrattar mot Lotta som står bredvid.