Alla vill höra Mustafa
Tidigt i somras fick någon skriva till ordet slutsålt efter Mustafa Cans namn på affischen över läslustgäster i Nyköping. Alla vill höra Mustafa berätta om sin kärlek till mamma Güllü.
Idéhistorikern och författaren Ronny Ambjörnsson har en annan förklaring till att folk älskar Mustafa och hans berättelse.
Ronny Ambjörnsson skrev ett väldigt fint brev till mig och påpekade att nästan alla svenska romaner om föräldrar handlar om uppgörelser, svek och skilsmässor. Han trodde att läsarna tyckte att det var befriande med en annan sorts familjeberättelse.
För det är verkligen en helt annan sorts berättelse Mustafa Can bjuder på, först i ett oerhört uppmärksammat Sommarprogram i radio 2003 och sedan i boken Tätt intill dagarna. En självutlämnande kärleksförklaring till mamma Güllü som föds i en fattig kurdisk by och tvingas se sju av sina femton barn dö av olika sjukdomar innan familjen flyr till Sverige.
Den som blev mest förvånad över att sommarprogrammet väckte så starka känslor var just min mor. Hon undrade vad som egentligen var så intressant med henne. Många av hennes väninnor har levt exakt samma sorts liv som hon.
Som journalist var Mustafa aldrig skrämd inför tanken på att skriva en bok, men under skrivandets gång tvivlade han ibland.
Det var det där med godheten. Det går bra att skriva om svek och ondska men hur faan skriver man om godhet utan att det slår över och blir kitsch. Jag kände ibland att det här kommer att gå åt helvete.
I efterhand tycker han att han klarade det bra.
Många kritiker har skrivit i sina recensioner av boken att jag balanserar på gränsen till kitsch och sentimentalitet, men att boken aldrig tippar över. För mig är det en stor komplimang. Jag tycker att all stor konst ska röra sig just där, på gränsen till det sentimentala och kitschiga.
Mustafa Can var ett känt skrivarnamn långt innan boken om mamma Güllü kom ut. 2002 fick han Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sina reportage i Dagens Nyheters helgbilaga och han pratar gärna och länge om det goda reportageskrivandet som han tycker är satt på undantag i svensk dagspress.
Som journalist får man höra att man ska skriva ett visst antal tecken, men varför ska man pressa in berättandet i en mall? Då försvinner nyanserna.
För Mustafa handlar yrket som journalist mycket om att vara nyfiken. Och det var just nyfikenheten och rastlösheten som gjorde att han började skriva, säger han.
Även om familjens förväntningar var helt andra när lille Mustafa visade sig vara duktig i skolan i nya hemlandet Sverige.
Mamma tyckte att jag skulle bli läkare. I hennes värld var sjukstugor och mediciner det mest åtråvärda.
Vad sa hon när du blev journalist i stället?
Hon sa att så länge jag var lycklig så var hon glad.
Nu när det är valrörelse är det någon oskriven artikel du tycker borde skrivas?
Ja, jag undrar varför inte någon journalist hakar på Göran Persson och åker runt med hans valbuss utan att faktiskt intervjua honom. Det finns ingenting tråkigare än att intervjua en politiker, men genom att följa i Perssons fotspår och prata med fotfolk och åhörare skulle man kunna skildra förändringen av en hel politisk ideologi.
Kattis Streberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!