Alliansen: Rektorer kan lägga ner skolor efter nytt beslut

Mindre skolor bildar enhet med större. Något som innebär att rektorer nu kan lägga ner småskolor, anser Alliansen.– Vi gör det här för att stärka de mindre skolorna, säger Nicklas Franzén (V).

– Det finns ingen anledning till oro. Det primära med förslaget är att alla barn ska ha en likvärdig skola, säger Nicklas Franzén. gruppledare för (V).

– Det finns ingen anledning till oro. Det primära med förslaget är att alla barn ska ha en likvärdig skola, säger Nicklas Franzén. gruppledare för (V).

Foto:

Övrigt2017-03-20 20:00

Under måndagen fattades beslut på kommunstyrelsen om att bilda nya skolenheter till hösten 2017. Bland annat ska lilla Råby skola bilda enhet med den betydligt större Släbroskolan.

Ett förslag som Alliansen i Nyköping är starkt kritisk mot.

– Först och främst strider det mot skollagen, säger Anna af Sillén (M) som hänvisar till en paragraf i skollagen som säger att en skolenhet "omfattar verksamhet i en eller flera skolbyggnader som ligger nära varandra".

Något som Nicklas Franzén (V), gruppledare i Vänsterpartiet ställer sig frågande till.

– Det här är något tjänstemännen kollat upp och vi utgår ifrån att det är korrekt. Vi lägger inte förslag som strider mot skollagen, säger han.

Men oavsett hur det nu ligger till med skollagen så anser Alliansen att förslaget är ett sätt att skjuta obekväma beslut bort från politiken. När skolorna nu bildar större enheter har rektorn frihet att flytta elever och resurser på ett helt annat sätt.

– Med det här förslaget blir det möjligt att smygnedlägga skolor utan att politikerna behöver ta ansvar för det. Nu flyttas beslutet från politikerna till enskilda rektorer, säger oppositionsråd Anna af Sillén.

Nicklas Franzén säger att förslaget är lagt av motsatta skäl, att stärka de mindre skolorna.

– Det finns ingen anledning till oro. Det primära med förslaget är att alla barn ska ha en likvärdig skola. Så är det inte i dag, säger Nicklas Franzén.

Han anser att flera skolor är för små enheter. Ersättningen till skolor utgår ifrån antalet barn och de små skolorna får då så lite resurser att det kan vara svårt att locka personal, enligt Nicklas Franzén.

– De små skolorna kan inte alltid gå ut med heltidstjänster, för det har de inte råd med. Och deltidstjänster är inte lika attraktiva så då får de inga sökande. Med en större enhet kan i stället kompetensen flytta mellan skolorna, säger han.

Om det skulle bli aktuellt att lägga ner en skola så krävs det fortfarande ett politiskt beslut, berättar Nicklas Franzén.

– Inga landsbygdsskolor ska läggas ner. Majoriteten är överens om det. Nu skapar vi bättre förutsättningar för de mindre skolorna. Skulle det ändå komma på tapeten så krävs det ett politiskt beslut. Det beslutet kan inte tjänstemännen ta, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) är överens med Nicklas Franzén (V).

Rent teoretiskt, kan inte rektorerna tömma en skola efter det här beslutet?

– Det kommer inte att gå. Rektorerna kan inte i smyg lägga ner en skola. Politiskt har vi alltid ansvar för det. Så länge vi bestämmer kommer inga skolor att läggas ner, säger Urban Granström.

Rektorerna får helt andra möjligheter att flytta på elever. Finns det inte en risk att elever hamnar på skolor mot sin vilja?

– Nej, det är fortfarande närhetsprincipen som gäller. Även när skolenheterna slås ihop, säger Urban Granström.

Trots att Alliansens företrädare yrkade avslag på kommunstyrelsen röstades förslaget igenom av majoriteten.

De nya enheterna

Dessa skolor bildar nya enheter:

Herrhagen och Långsätter.

Nävekvarn och Buskhyttan.

Långberg och Brandkärr.

Rosenkälla och Stenkulla.

Släbro och Råby.

Jönåker och Ålberga.

Svalsta och Bergshammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om