Allt färre har råd att gå till tandläkaren
Patienter hos både folktandvård och privattandläkare får allt dyrare räkningar. På vissa håll har patientpriserna mer än fördubblats.
Tendensen med kraftigt ökade priser är oroande, anser avdelningschef Stig Orustfjord på Riksförsäkringsverket.
Vi vet att många människor avstår från tandvård på grund av för höga priser. Fortsätter prisutvecklingen i samma takt kommer allt färre att gå till tandläkaren.
En avsikt med tandvårdsreformen var att landstingens prissättning skulle verka dämpande på prisutvecklingen.
Nu ökar i stället landstingsvårdens priser i samma takt som privattandvårdens. Prisökningstakten för tandvård ligger betydligt högre än konsument- prisindex, som under december 1998 till och med februari 2004 ökade med 9,1 procent.
I Riksförsäkringsverkets rapport har tolv olika behandlingspaket beräknats. För privattandvården samlades priser in genom en enkät och för landstingen användes prislistor för respektive län.
I tandvårdsförsäkringen påverkar patientens ålder och typ av behandling vilket grundbelopp som betalas ut från försäkringen och det påverkar i sin tur priserna. Inom privattandvården har priserna ökat med mellan 11 och 125 procent beroende på ålder (2064 år) och behandlingstyp. Inom landstingen ökade priserna för motsvarande åldersgrupp mellan 9 och 102 procent.
Mellan dyraste och billigaste landsting skiljer priset 25 procent. Mellan billigaste och dyraste privattandläkare är också skillnaden stor. På Försäkringskassans webbsida visas bland annat prisskillnaderna i länen. Utöver behandlingspriserna tillkommer materialkostnaderna, som patienten får betala själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!