Allt fler bosätter sig i fritidshus
Fler och fler bosätter sig permanent i fritidshus. Trenden ställer kommunerna inför nya problem. Vatten och avlopp är orosmoln, säger Lars-Åke Svensson, planerare i Nyköpings kommun.
I Nyköping har kommunledningen beslutat sig för att vara frikostiga med bygglov för dem som vill bygga ut sina fritidshus för att kunna bo där året runt.
Det finns ett tryck från människor som äger fastigheter och vill ha större hus.
I översiktsplanen har man sagt att vi ska ha en välvillig inställning till utökade byggrätter i en del områden, säger Lars-Åke Svensson.
I Edstorp, Stavvik, Kisäng, Granlund, Kvegerö, Skeppsvik, Sjöskogen och Uttervik ska det vara lätt att få bygga ut. Andra områden bedöms vara särskilt viktiga att bevara som fritidshusområden. Det gäller bland annat Tjuv- och Enholmen, Örstigsnäs och Marsö.
Den ökande permanentinflyttningen till fritidshusområden ställer nya krav på kommunala insatser.
I vissa områden ser vi att det blir problem med va-försörjningen. Det håller vi på att titta på nu.
Och på sikt kan det också få konsekvenser för till exempel barnomsorg och skola, äld-revård och kollektivtrafik, säger Lars-Åke Svensson.
Än har kommunen inte bestämt sig för hur vatten och avloppsfrågorna ska hanteras i de mest attraktiva områdena.
Någonstans går en gräns där man måste ställa högre krav på va-anläggningarna, säger Lars-Åke Svensson.
Enligt kommunens egna beräkningar kommer flera av fritidshusområdena att ha över 200 fasta invånare och därmed uppnå tätortsstatus inom tio år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!