Allt fler känner sig kränkta i äldrevården
Allt fler klagar på vården och bemötandet på äldreboendena i Nyköpings kommun. De berättar om personal som inte svarar på larm, brott mot tystnadsplikten och hur gamla människor kränks och bemöts nedvärderande.
Mer än hälften av de 20 klagomål som hittills i år kommit till den gemensamma patientnämnden för landstinget och Sörmlandskommunerna rör missförhållanden på äldreboenden i Nyköping.
Anmälningarna från Nyköping har ökat dramatiskt. Hittills i år klagar tolv anmälare på vården i Nyköping. Samma tid förra året var det fyra.
Enligt Margareta Eriksson, ansvarig tjänsteman i patientnämnden är anmälningarna spridda på flera av kommunens äldreboenden. I anmälningarna beskrivs svåra brister som till exempel att sängliggande gamla inte har fått hjälp att vända sig tillräckligt ofta.
Den här varma sommaren har det ju varit extra viktigt, säger Margareta Eriksson.
Anmälningarna har också handlat om att boende inte haft tillgång till syrgas och dropp, dåliga rutiner för såromläggning och medicindelning och att personal inte svarat på larm. Någon har anmält brott mot tystnadsplikten.
Ann Malmström, divisionschef för äldrevården tycker att det är bra att de gamla och deras närstående säger till när något är fel.
I Nyköping försöker vi marknadsföra möjligheten att klaga. Vi har utarbetat särskilda rutiner för klagomål, det kan ha bidragit till fler anmälningar. Många tycker att det är hemskt med mycket klagomål men jag ser det som en möjlighet att förbättra, säger hon.
Anmälningarna till patientnämnden utvärderas och följs upp.
Det är viktigt att det leder till något så att felen inte upprepas. I de här fallen tycker jag att de ansvariga visat att de tagit tag i problemen, säger Margareta Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!