Allt fler läkare i Sörmland sjukskrivs
Allt fler läkare blir långtidssjukskrivna. Det visar färska siffror från Landstinget Sörmland. Fler patienter och allt sjukare patienter är en förklaring till läkarnas växande arbetsbelastning. Dessutom är läkartätheten i Sörmland lägst i hela landet.
Men skillnaden mellan olika landsting är stor när det gäller läkarnas arbetsbelastning. Lägst är den i Västerbotten. Där har varje läkare 221 invånare på sin lott.
Och allra högst är den alltså i Sörmland där det går en läkare på 441 invånare.
Örjan von Walter är facklig representant för läkarna i Sörmland.
Arbetet har förändrats enormt under senare år. Många patienter som tidigare hörde hemma på sjukhusen ska i dag få sin vård på vårdcentralerna. Det har blivit en helt annan vårdtyngd, säger han.
Örjan von Walter menar att vårdcentralerna är klart underbemannade. Ett nationellt riktmärke är att primärvården ska ha en läkare per 1 500 invånare. I Sörmland går det 2 000 invånare per primärvårdsläkare.
Det är helt enkelt för få läkare. Nu blir det dessutom en fjärde vårdcentral i Nyköping utan att några nya tjänster inrättas, säger Örjan von Walter.
Långtidssjukskrivningarna bland sörmländska läkare ökar nu samtidigt som den minskar bland andra personalkategorier.
En av dem som efter 15 år på Oxelösunds vårdcentral väljer att lämna distriktsläkarjobbet är Emmanuel Peiris.
Jag älskar mitt jobb. Jag tycker om människor, tycker om att förbättra människors liv. Men det sliter att ständigt leva under så stora krav. Du måste alltid prestera hundra procent, alltid vara beredd på det oförutsedda. Ena stunden ska du konstatera ett dödsfall, nästa lirka med ett litet barn som behöver få ta tid. Allt detta kräver sin tribut.
Emmanuel Peiris säger att han nått en punkt i livet när han måste börja ta hand om sig själv.
Från och med augusti börjar han i stället arbeta heltid som läkare på Medhälsan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!