Allt fler unga vuxna flyttar till Nyköping

Nyköping har blivit en allt populärare kommun för unga vuxna. Under första halvåret 2004 flyttade över 200 personer i åldersgruppen 2529 år till Nyköping. Ett viktigt trendbrott, hoppas kommunens marknadschef, Ulf Dahlqvist.

Övrigt2004-08-26 23:44
Enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån blev Nyköpings nettoinflyttning i den åldersgruppen hela 97 personer, en notering som är den klart bästa bland de nio sörmländska kommunerna.
Bland de övriga kommunerna i länet var det bara Strängnäs som över huvud taget noterade ett inflyttningsöverskott 29 personer i den åldersgruppen. I resten av de sörmländska kommunerna minskade antalet personer i åldersgruppen 2529 år.
De här siffrorna glädjer mig ofantligt, säger Ulf Dahlqvist.
Han har ännu inte hunnit göra någon ingående analys av de nya inflyttningssiffrorna, men har ändå några tankar om hur den här inflyttningen av unga vuxna till Nyköping ska tolkas. Till bilden hör att Nyköping för första halvåret 2004 även har ett inflyttningsöverskott på 33 personer i åldersgruppen 04 år. Detta gör att Ulf Dahlqvist tror att det handlar om ett antal unga barnfamiljer som valt att flytta till Nyköping. Och att få unga barnfamiljer att flytta till Nyköping är ett av målen med kommunens marknadsföring, konstaterar han.

Så jag hoppas att det inflyttningsöverskott Nyköping har i varje fall lite beror på vad vi själva gör i kommunen. Vår strategi och målsättning är att det ska vara en positiv rörelse i kommunen. Det ska hända saker och det är mycket viktigt att byggandet fungerar.
Ulf Dahlqvist tror att Nyköping mer och mer uppfattas som en stad där det händer saker, det finns en positiv utveckling, betonar han, och pekar bland annat på den nya idrottsanläggningen vid Rosvalla och expansionen på Skavsta flygplats.
Ett av många argument för att flytta från, exempelvis, Stockholm till Nyköping är den bekvämlighet och närhet som finns i Nyköping, menar Ulf Dahlqvist. Närheten till Rosvalla och andra idrottsanläggningar gör det enkelt för föräldrar med sportintresserade barn, säger han.

Föräldrar som bor i Stockholm och som ska köra barn till en fotbollsträning kan ofta få köra långt. Skillnaden mot bekvämligheten i Nyköping är enorm.
Ulf Dahlqvist återkommer till att en viktig faktor för att locka barnfamiljer till Nyköping är att det lokala bostadsbyggandet fortsätter.
Det byggs redan bostäder på flera håll i Nyköping, och nu har ju HSB presenterat planer på att bygga bostäder i Harg. Allt mycket positivt.
Nyköpings kommun gör vad som är möjligt för att främja en positiv utveckling, men det hela handlar om olika faktorer som påverkar varandra, säger Ulf Dahlqvist.
Kommunen kan inte göra allt, men vi kan hjälpa till och stötta de positiva strömmar som finns, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om