Antalet SOS-larm har ökat i Sverige de senaste åren.
Detta gäller även i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta, där Sörmlandskustens räddningstjänst har gjort 1 600 utryckningar under 2017, enligt Patrik Kullman, räddningschef på Nyköpings kommun.
– Vi har en uppåtgående trend, men det var ganska många larm året innan också, ungefär lika många som det var 2017. Under första halvåret 2017 var det betydligt fler än tidigare, men det var lite mindre under andra halvan av året, säger Patrik Kullman.
Att antalet larm ökar beror på flera saker, säger Patrik Kullman. Bland annat är väderfenomen en av bovarna i dramat.
– Torkan och blåst har bidragit till det ökade antalet utryckningar. Det är exempelvis vårt ansvar att ta hand om omkullfallna träd och sådant. Dessutom kan man se att folk har blivit mer benägna att larma SOS, och det faktum att befolkningsmängden har ökat påverkar också, säger Patrik Kullman.
Vid sidan om räddningstjänstens utryckningar har även kommunernas frivilliga värn varit aktiva under det gångna året – allt som allt har de gjort 210 uttryckningar, varav ungefär hälften i Tystberga.
Patrik Kullman betonar att frivilligkårerna gör viktiga insatser.
– De har en stor betydelse. Vi ser att de larmas på ganska många händelser och även om de är alltid behöver hjälpa till, så kan deras insatser vara helt avgörande. Att det finns sådana ideella föreningar är vi väldigt tacksamma för, säger Patrik Kullman.
Under januari kommer Sörmlandskustens räddningstjänst genomföra en kartläggning av årets utryckningar, i syfte att analysera trender och händelsetyper.