SVT går i motsatt riktning – såväl bredden som antalet djupare kultur- och samhällsprogram har ökat det senaste året. Statistiken kommer från rapporten Svenskt TV-utbud 2011 som presenterades i går av journalistikprofessorn Kent Asp vid Göteborgs universitet (DN 9/3).
Frågan om public service-tv:s uppgift har varit obesvarad sedan TV3 spräckte tv-monopolet i slutet av 1980-talet. Alliansen och oppositionen står i motsatta ringhörnor. Den moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth tycker att SVT ska gå djupare och bli smalare. Uppdraget ska vara att allmänbilda och pengar ska inte slösas på svindyra publikmagneter som Melodifestivalen och OS.
Damkronorna som gör mål i VM och Björn Ranelid som rappar i Globen ska kunna ses av alla, motargumenterar oppositionen. Landskamper bygger upp en folklig gemenskap och precis som Allsång på Skansen ska det vara gratis för tittarna, tycker Sverigedemokraterna.
I september levererar public service-utredningen svar på frågorna vad SVT ska göra och vem som ska betala för kalaset.
Uppdraget bör vara folkbildning. Reklamkanalerna klarar gott och väl av att sända Eurovisionsjippon och hockey-VM, evenemang som inte inbegrips i de mänskliga rättigheterna.
SVT ska lägga pengar på bra journalistik och göra program som berikar medborgarna och samhällsdebatten. Men ett SVT i form av fullkornsbröd står sig slätt vid sidan av de gräddbullar som kommersiell tv serverar. Därför måste public service-förpackningen bli ännu mer attraktiv. Infotainment, som det heter på mediespråk. SVT gör redan ett utmärkt jobb med program som Babel, Svenska dialektmysterier och Antikrundan.
SVT och Sveriges Radio toppar Förtroendebarometern som Medieakademin/TSN Sifo släppte i veckan, där ett stort antal företag och institutioner listas. Och vi gillar kvalitet och djup, enligt siffror från MMS (Mediamätning i Skandinavien). Bland de svenska tv-företagen har SVT:s kanaler endast tappat marginella tittarandelar de senaste fem åren. De stora förlorarna är TV3, TV4 och Kanal 5.
Allt ska inte vara guld som glimmar
Skräp-tv kontra journalistik som man kan lita på. Det förstnämnda förknippas ofta med kommersiella kanaler och det sistnämnda med Sveriges Television. Det finns av förklarliga skäl inga siffror på hur mycket skräp-tv som sänds. Men det är tydligt att reklamkanalerna visar allt mer lättsmälta program.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!