Allvarlig förtroendeklyftaefter skolbeslut
Lärarförbundet begär skadestånd av Oxelösunds kommun. Politikernas beslut om en ny skolorganisation bröt mot MBL, hävdar facket och varnar för en framväxande förtroendeklyfta.
Visst ordnades det möten. Men vi fick inte diskutera
de frågor som vi ansåg var viktiga vid en omorganisation, säger Hans Bjurvald, ordförande för Lärarförbundet i Oxelösund.
Ville någon till exempel diskutera verksamhetens innehåll så var det stopp.
Detta trots att både MBL (medbestämmandelagen) och två lokala avtal säger att personalens inflytande ska vara stort vid omorganisationer, berättar Peter Berg, regionombudsman för Lärarförbundet.
Men i det här fallet har vi blivit helt överkörda. Det är därför vi kallar till tvisteförhandling, säger han.
Missnöjet med den process som föregick beslutet är mycket stort bland skolornas personal, berättar Hans Bjurvald.
Via ett skolting fick kommunens invånare lämna förslag och komma med synpunkter på framtidens skolor i Oxelösund. Men personalen känner inte att de har fått göra sin röst hörd, säger han.
Samtidigt har en del media uppmärksammat skoltinget som ett unikt demokratiskt projekt. Och beskrivit det som ett sätt att lägga ned skolor utan att skapa konflikter. Det är så att man får magsår.
Det har skapat en mycket stor förtroendeklyfta mellan personalen och politikerna.
Regionombudsman Peter Berg tycker att situationen i Oxelösund är bekymmersam.
Den här förtroendeklyftan är inte bra. Det kan leda till politikerförakt. Det vinner ingen på.
Under de senaste fyra åren har Oxelösunds kommun tvingats betala ut skadestånd två gånger i samband med beslut om nedläggningar av skolor. År 2000 gällde det beslutet att lägga ned Sundaskolan (vilket återtogs). Förra året gällde det beslutet att lägga ned Breviksskolans gymnasium.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!