Allvarliga brister i Nyköpings gymnasiesärskola

Skolinspektionen har tidigare påtalat ett flertal brister i Nyköpings grundsärskola. Nu får även gymnasiesärskolan kritik på en rad punkter. Man nämner bland annat brister som kan komma att äventyra rättsäkerheten för enskilda elever.

Henrik Eriksson, utbildningschef på Nyköpings kommun.

Henrik Eriksson, utbildningschef på Nyköpings kommun.

Foto:

Övrigt2018-04-18 07:00

Utredningsunderlaget för om en elev ska få sin gymnasieutbildning förlagd på särskolan brister i Nyköpings kommun. Det konstaterar Skolinspektionen i en skrivelse som inkom till kommunen i förra veckan.

Den tillsyn som Skolinspektionen har genomfört pekar på att flera elever i Nyköpings kommun har placerats i gymnasiesärskola utifrån ett bristfälligt utredningsunderlag. Skolinspektionen ser allvarligt på detta och menar att det äventyrar rättssäkerheten för enskilda elever.

– Om man går ut gymnasiesärskolan så har man ju inte samma möjligheter till vidare högre studier som man har om man gått i gymnasieskolan. Sedan kan det även vara begränsande på arbetsmarknaden, säger Carin Holtz, enhetschef på Skolinspektionen, som signerat skrivelsen som lagts fram.

Läs också:Allvarliga brister vid mottagandet av elever i grundsärskolan

Om det finns elever i Nyköping som tilldelats gymnasieplats på felaktiga grunder vill Carin Holtz inte kommentera. Henrik Eriksson, utbildningschef på Nyköpings kommun, menar att det inte ska ha skett.

– Nej, det är absolut inte vår bedömning. Men Skolinspektionen måste ju avkräva oss en tydligare avrapportering, och det tycker jag är helt rätt. Jag köper den kritiken, vi har inte varit tillräckligt tydliga, säger han, och fortsätter:

– Vi ska ju givetvis se till att de utredningar, historiskt, som saknas blir kompletterade så att de lämnar ett svar som är bättre konstruerat än det vi tidigare lämnat. I dag sker det en rättssäker antagning till gymnasiesärskolan. Det här ligger i de historiska besluten.

Kommunen får även kritik för att man saknar en dokumenterad systematisk uppföljning av gymnasiesärskolans resultat – uppgifter som ska ligga till grund för utvecklingsarbetet av verksamheten. Samma brister har påtalats vid en tidigare tillsyn – för fyra år sedan. "Skolinspektionen ser allvarligt på att dessa brister kvarstår", skriver myndigheten i skrivelsen.

Henrik Eriksson kan inte svara på varför bristen inte har åtgärdats, med hänvisning till att han suttit på sin position i ett år, men håller med om att det är olyckligt.

– Det har varit en utvärdering som har skett tillsammans med övriga programgrenar inom IM (Introduktionsprogrammen, reds anm.), där gymnasiesärskolan rent organisatoriskt har haft sin hemvist. Den har inte varit särredovisad, utan den har skett tillsammans med det andra. Det är inte bra, det håller vi med om. Det ska givetvis särredovisas, och så kommer det nu att ske, säger Henrik Eriksson.

Kommunen har fram till den 5 juli på sig att åtgärda bristerna. Om mer tid behövs kan Skolinspektionen bevilja en respit, men om åtgärderna i förlängningen inte åtgärdas kan det också landa i ett förläggande om vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!