Älskat Gnestaträsk ger liv åt konst och lärande

Det är fortfarande lite av en lokal doldis för allmänheten – träsket som ligger ett par kilometer från citykärnan i Gnesta, strax söder om väg 57. För Art Lab Gnesta och eleverna på Waldorfskolan är det tvärtom – där har träsket blivit en kär och välbesökt vän.

Konstnärer och skolelever samlade vid träsket, beläget strax utanför Gnestas citykärna.

Konstnärer och skolelever samlade vid träsket, beläget strax utanför Gnestas citykärna.

Foto:

Övrigt2018-03-22 12:30

– Vi hittade det på Google Maps, gick hit, och så var det världens vackraste lilla tjärn, berättar Signe Johannessen, som startade Art Lab Gnesta tillsammans med Erik Rören, när SN träffar paret under torsdagen.

Träskupptäckten gjordes för snart fem år sedan. Sedan dess har mycket hänt – 2016 såg Träskbiennalen dagens ljus, och nu laddar man får den andra upplagan.

– Besökarna kommer delvis få möta några av de undersökningar och konstnärliga produktioner som Art Lab Gnesta har möjliggjort genom projektet Swamp Storytelling. Det är ett övergripande projekt där vi intresserar oss för den våta marken och träsket, som politisk, filosofisk och ekologisk plats, säger Signe Johannessen.

Några av de konstnärer som deltar är Lisa Gideonsson och Gustaf Londré. De har samarbetat med Art Lab Gnesta sedan att par år tillbaka, och kommer presentera ett nyproducerat verk – en film som spelades in i ett monsunträsk i Indien. Filmen följer bland annat en familj med ett stort litteraturintresse, som kämpar mot vätan och fukten för att kunna bevara sina böcker.

– Vi märkte själva när vi var där, mitt ute i regnskogen, att de böcker som vi hade med oss började falla sönder väldigt snabbt, säger Lisa Gideonsson.

Hon berättar vidare om en flicka i familjen, som delat upp sina böcker på ett alldeles särskilt sätt.

– Hon hade delat upp dem utifrån lukt istället för författare. Böckerna hade blivit så pass fuktiga och mögliga.

Gustaf Londré flikar in:

– För oss blev det här ett sätt att undersöka vad som händer med ett samhälle om våra böcker börjar brytas ner och försvinna. Det handlar om de extrema väderförhållanden som många anser är något som händer "där borta", samtidigt som mycket pekar på att vi också snart kan komma att drabbas av mer extrema väder, säger han.

Förutom alla samarbeten med etablerade konstnärer har träsket också blivit ett slags pedagogiskt verktyg, vilket SN tidigare skrivit om. Under torsdagen genomförde elever på Waldorfskolan, i samarbete med Art Lab Gnesta, en exkursion till träsket. Anledningen: Ett eget konstprojekt, bestående av en film som visar en slags kollektiv hand-dans av eleverna – med träsket som fond.

– Det var coolt. Vi kom på en väldigt bra koreografi. Sedan var det snyggt att se hur händerna syntes i vattnet i träsket, säger åttondeklassaren Saga Sahlberg.

Skolan har de senaste åren samarbetat med Art Lab Gnesta på en rad olika sätt – ett projekt som varit uppskattat.

– Det har varit en lyx att få ta del av det här projektet, som har haft så många aspekter; konstnärligt, filosofiskt, samhälls- och naturvetenskapligt, säger läraren Johanna Holm.

Träskbiennalen 2018

Utställningen som presenteras under Träskbiennalen 2018 går under namnet "Våta marker".

Den pågår mellan 26 maj och 8 juli på Art Lab Gnesta – fredagar, lördagar och söndagar klockan 12-16.

Utställande konstnärer: Alma Heikkilä, Gideonsson/Londré, Ada Kästel, Nancy Holt & Robert Smithson, Nisrine Boukhari, Katja Seitajoki & Tomas Björkdal.

Under vernissagen nu på lördag är det premiärvisning av Lisa Gideonssons och Gustaf Londrés performance "Monsunmänniskan", där en film från ett monsunträsk i Indien ingår.

Under den interaktiva föreställningen "Kärrkosmos", skapad av Katja Seitajoki och Tomas Björkdal, bjuds besökarna med till träsket. Det sker på söndag 27 maj klockan 13.

För mer information besök www.artlabgnesta.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!