Andas inte ut än, föreningar
Bara någon dag innan gårdagens riksdagsdebatt gjorde därför finansminister Bosse Ringholm en inbromsning, maskerad som en helomvändning. Nog för att regeringen verkar sugen på att skattebelägga det mesta, men det finns gränser. Även om dessa gränser är luddiga i finansministerns formuleringar. Regeringen har haft tillfälle att bromsa en längre tid, men reagerar först i sista stund. Nåja, hellre det, än inte alls.
Budskapet är medvetet snårigt. Lena Ek, centerpartiets toppnamn på EU-valsedeln och tillika dess ekonomiska talesman, höjer ett varningens finger för formuleringarna i beskedet. Finansministern meddelar att merparten av alla ideella föreningar även i fortsättningen ska vara momsbefriade. Han lyckades inte förklara detta närmare i riksdagsdebatten heller, trots att avgränsningen blir direkt avgörande för hur föreningslivet påverkas. Gäller det verksamhet i direkt konkurrens med kommersiella aktörer, där momsbefrielsen snedvrider konkurrensen, skapar det visserligen snåriga gränsdragningsproblem men måste i så fall beröra ett ytterligt fåtal. Men om det enbart handlar om att sätta ett tak för momsbefrielsen, som i Mervärdesskatteutredningens förslag på max 90 000 kronor i omsättning, klarar sig visserligen merparten men det slår hårt mot Föreningssverige. Det tar tid, pengar och kraft från den samhällsnytta som utförs. Drivkrafterna att engagera sig ideellt motverkas.
Sverige behöver sina folkrörelser och alla frivilligt engagerade människor. Deras samhällsnyttiga insatser borde mynna ut i högre uppskattning i stället för tyngre beskattning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!