Anders kan inte släppa barndomshjälten Biggles

Som liten pojke fick Nyköpingsbon Anders Lybeck Bigglesböcker i present varje jul och födelsedag. Han har aldrig riktigt kunnat glömma barndomens stora hjälte. I dagarna ger han ut sin andra bok om det litterära flygaresset.

Övrigt2013-11-17 00:00

1940 kom den första boken om flygarhjälten Biggles ut i Sverige. Bara några år senare låg just en sådan bok inslagen i ett paket till den unge Anders Lybeck. Den presenten blev inledningen på en livslång fascination.

— Jag fick ihop en rejäl samling Bigglesböcker under uppväxten, men sen snodde min lillebror dem. Jag har fått köpa in böckerna igen på antikvariat på senare år, berättar Anders.

I dag har han lyckats få ihop en komplett samling av de Bigglesböcker som gavs ut fram till 1946. Då hade flygarstjärnan Biggles kämpat tappert och med stor framgång i det brittiska flygvapnet i både första och andra världskriget. Och det är just kopplingen till verkliga historiska händelser som intresserar den tidigare historieläraren Anders.

— Man ser tydligt i böckerna att författaren William Earl Johns hängt med i det som skett och han låter Biggles vara med i alla de stora historiska skeendena. De flesta av de äventyr han skriver om har hänt på riktigt. Johns själv var ingen stor flygare, men han har uppenbart pratat med kamrater som var det och han sitter inne med massor av spännande historier som han återberättar i sina böcker.

För två år sedan gav Anders Lybeck ut boken "Hur står det till, major Bigglesworth?". Då hade han lusläst de Bigglesböcker som utspelade sig under Första världskriget och jämfört historierna med verklighetens flygkrig. Tanken var att sätta punkt där, men en positiv bokrecension i tidskriften Svensk Flyghistorisk förening fick honom att tänka om.

— Skribenten efterlyste en fortsättning och då kunde jag inte låta bli att börja skriva igen. Jag hade så stort nöje av de här böckerna när jag var liten, och för mig har det här varit ett sätt att återuppliva min ungdom och Bigglesläsandet.

I "Nya äventyr på gång, major Bigglesworth" har Anders betygsatt alla de Bigglesböcker som skildrar mellankrigstiden och Andra världskriget. Betygen följer realskolans gamla betygsystem och går från A till B?. Lägre betyg än så har Bigglesfantasten Anders inte satt.

Håller Bigglesböckerna för läsning i dag?

— Ja, det gör de faktiskt. De är välskrivna och har väldigt vackra naturbeskrivningar. Man märker att författaren verkligen älskar flygning.

Men det var knappast naturbeskrivningarna du föll som för Bigglesälskande grabb?

— Nej, då var det alla spännande flygäventyr som lockade. Alla vi män som är födda på 1930- och 1940-talet är uppväxta med Biggles och såg honom som en riktig hjälte. Han klarar sig alltid, i alla situationer, och räddar massor av människor.

Författaren William Earl Johns däremot var visserligen pilot, men ingen stor hjälte.

— Johns gick in i engelska armén 1913, men växlade om till flygvapnet 1917. Han påstås ha sagt: "Varför i helvete ska jag stå i gyttja och dö när jag kan göra det uppe i friska luften?". Men Johns var bara aktiv flygare i en månad. Hans flygarutbildning var ganska bristfällig och han kraschade gång på gång och blev till sist nedskjuten. Men han var kvar som rekryteringsansvarig i flyget, berättar Anders Lybeck.

Inspirerad av Biggles drömde Anders själv om att bli flygare som liten. Och vid 60 års ålder försökte han faktiskt lära sig flyga segelflygplan.

— Det gick inte så bra. När jag tagit 26 lektioner var jag mentalt fortfarande kvar på lektion åtta och fick ge upp. Jag fick inte ens det läkarintyg som krävdes, berättar Anders och skrattar.

Den spruckna flygarkarriären har dock inte tagit död på fascinationen för Biggles. Men efter två egna böcker om barndomshjälten får det nu vara slut. Johns senare böcker handlar om flygäventyr under Kalla kriget och Anders tycker inte att de håller samma höga kvalitet som de tidigare.

— Jag tror att det beror på att Johns hela tiden drömde sig tillbaka till flygningen i sin ungdom och egentligen var mer intresserad av att skriva om den tiden.

Vilken är den bästa Bigglesboken?

— Det är nog "Biggles i hemlig tjänst" från 1944. Det är inte så mycket flygning i den, men boken är otroligt suggestiv och bra skriven. Den utspelas sommaren 1939 och som läsare känner man verkligen hur Andra världskriget flåsar en i nacken. Sen älskar jag böckerna från Första världskriget också. "Biggles stridsflygaren" och "Biggles åter i elden" var de två första titlarna som översattes till svenska och båda är fulla av klassiska flygäventyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!