Anhöriga oroliga – lokalpolitiker frågas ut om vårdfråga

Vad kommer regeringsutredningen kring lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) innebära? Frågan har ställts av brukare och anhöriga i Sörmland. Nu anordnas ett öppet samtal i Nyköping där flera sörmländska politiker frågas ut.

Tisdagens öppna samtal sker på Culturum i Nyköping.

Tisdagens öppna samtal sker på Culturum i Nyköping.

Foto:

Övrigt2018-06-12 07:30

Under tisdagen bjuder Studieförbundet Vuxenskolan, Riksföreningen JAG och FUB Sörmland in till ett öppet samtal med lokala politiker. Temat: "LSS och framtiden".

Evenemanget genomförs mot bakgrund av den utredning om LSS som regeringen tillsatt. Utredningen, som ska presenteras i december, är tänkt att föreslå en modernisering.

Framförallt är det brukare och deras anhöriga som bjudits in till tisdagens öppna samtal, men även intresserade från allmänheten är välkomna. Samtalet är en slags fortsättning på en studiecirkel som tidigare har genomförts via kommunens Anhörigcenter.

– Det diskuterades då om den oro som föräldrar och anhöriga har för sin nära med funktionshinder. Man ställer sig frågan "hur blir det när jag är borta?", säger Bo Nordström, ordförande för FUB södra Sörmland.

Han fortsätter:

– Trots att det finns LSS-boenden så ligger ett stort ansvar på de anhöriga, till exempel under fritid, ledigheter och semestrar. Har man en funktionshindrad dotter eller son med mycket energi så räcker nog inte LSS-insatserna riktigt till.

Under tisdagens samtal kommer deltagarna ges möjlighet att både informera och ställa frågor till de inbjudna politikerna.

Öppet samtal om LSS

När: Tisdag 12 juni kl 18-21.

Var: Olrogsalen, Culturum, Nyköping.

Moderator: Olof Jonmyren, ledarskribent på SN.

Inbjudna politiker: Sofia Amloh (S), Jari Puustinen (M), Martina Johansson (C), Niklas Frykman (L), Pia Steensland (KD), Linus Lakso (MP) eller Anna Wahlström (MP), Lotta Johnsson Fornarve, samt Anton Berglund (SD).

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) instiftades 1994. Den omfattar bland annat personlig assistans, boende, daglig verksamhet, korttidshem, kontaktperson, samt råd och stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!