Anlagd strand ej miljöbrott

Att förstärka marken på strandtomt och ta sand ur en täkt i en rullstensås är inte olagligt. Det slår tingsrätten i Nyköping fast i en dom som kom i går tisdag. En fastighetsägare frias därmed från misstankarna om miljöbrott vid en sjö i Nyköpings kommun.

Övrigt2006-12-05 22:39
Enligt åklagaren har fastighetsägaren under 2004 och 2005 anlagt två sandstränder om sammanlagt drygt 90 meter vid sjön, vilket innebär en privatisering av stränderna.
Marken vid stranden har fyllts upp med grus och sand, men själva strandlinjen har inte förändrats.

Sanden har tagits ur en husbehovstäkt i en rullstensås i ett område som enligt länsstyrelsen är av riksintresse ur naturvårdssynpunkt.

Både täkten och markarbetena har enligt åklagaren väsentligt förändrat naturmiljön, vilket innebär att länsstyrelsen skulle ha kontaktats, vilket inte skett.
Fastighetsägaren har hänvisat till att ett av strandområdena redan varit privatiserat sedan tidigare.
Vid det andra strandområdet var syftet att förstärka marken så att den ska kunna användas som stödutfordringsplats för nötkreatur. Fastighetsägaren planerar att 200 meter därifrån bygga en herrgård med två flyglar.

Syftet med utfyllnaderna har inte varit att anlägga stränder och täkten har funnits sedan tidigare.

Tingsrätten friar fastighetsägaren med hänvisning till att anläggningar som behövs för jordbruk är undantagna bestämmelserna om strandskydd i miljöbalken.
Att höja marken inom strandskyddsområdet anses inte heller ha medfört en väsentligt förändrad naturmiljö i området.
Täkten ligger inom ett viktigt område ur naturskyddssynpunkt, men enligt tingsrätten är naturområdet geografiskt stort och innehåller 11 miljoner kubikmeter sand och grus, husbehovstäkten har använts tidigare, det finns flera nedlagda kommersiella täkter i området och uttaget ur den aktuella täkten är mindre än 3 000 kubikmeter totalt genom åren. Det sand- och grusmaterial som fastighetsägaren tagit ur täkten under 20042005 anses inte heller innebära en väsentlig förändring i naturmiljön.
Det innebär att länsstyrelsen inte behövs kontaktas.

Jag är förvånad. Jag tycker det är självklart att man skulle haft samråd kring åtgärderna eftersom det är ett område av riksintresse, säger Agneta Claesson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland, om domen.
Miljöåklagare Christer Pettersson kommer att ta ställning till om domen ska överklagas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om