Efter fjolårets usla skördar hade lantbrukare och djurägare hoppats på överflöd i år. I stället torkar grödorna bort och eftersom många beten redan är tömda, går stora delar av de tidiga och oftast knappa skördarna åt till stödfodring.
Den akuta foderkrisen, som utan rejält med regn kommer att förvärras, fyller Facebookgrupper av desperata nödrop från bland annat hästägare. Många har redan gett upp att hitta hö lokalt och går nu samman för att beställa hela långtradare med grovfoder – såväl långväga ifrån inom Sveriges gränser, som från utlandet.
– Jag har hört om Kanada, England, Holland och Lettland, säger Anna Dannaeus som driver inackorderingsstallet Sundbystallet i Strängnäs.
Hennes årsbehov av hö är uppåt 60 ton. En del har hon kunnat köpa via en lokal bonde, som dock bara får en tredjedels skörd, och ett par ton hade hon kvar från i våras.
– Jag behöver fortfarande köpa in uppåt 30 ton hö för att klara vintern.
Anna Dannaeus har, som så många andra, ägnat timmar åt att finkamma kontaktnät, sociala medier och annonssajter, i jakt på hö som trots krisen håller ett överkomligt pris.
Det hittade hon i Lettland...
– Jag får hit nio ton på söndag. Är det bra blir det mer. Det är en kontakt jag hittat själv, så den är jag rädd om, säger hon och beskriver läget bland höjägarna som "hysteriskt".
Ett normalt pris på hö är 2–3 kronor per kilo. Anna Dannaeus säger att hon nu sett över 8 kronor, men att hon själv lyckats hålla sig en bra bit under det.
– Men det är klart det blir dyrare. Det kommer att bli dyrt att ha häst. Vi kommer inte att kunna ha fri tillgång i vinter utan får snåla lite. Jag såg också att det rekommenderas att man inte använder halm som strö nu, för att det också behövs som foder. Det gäller att utnyttja vartenda strå.