Annas gård helt övertäckt av spindelväv

Det blev en smått chockartad upplevelse för Tystbergabon Anna Freskgård när hon under fredagen öppnade ytterdörren. Under natten hade nämligen hundratals små spindlar klätt in hela hennes gård i spindelväv.

Övrigt2017-09-15 08:30

Den spektakulära upptäckten gjordes tidigt på morgonen, på Lövsund i Tystberga, när Anna Freskgård skulle utfodra hästarna.

– Jag blev ju lite paff, berättar hon.

Hela gården var nämligen intäkt i spindelväv; över buskar och träd, gräsytor, utelampor och häststaket – till och med över bilen.

– Jag trodde först det var frost och tänkte "shit, vad kallt det är". Men sedan såg jag ju att det var spindelnät, säger hon.

Folk med anlag för spindelskräck skulle sannolikt sätta morgonkaffet i halsen, men för Freskgård var det snarare en fascinerande upplevelse.

– Det var ju ganska mäktigt, att de kan åstadkomma det där, säger hon.

Se Annas egen film här:

[facebook url="https://www.facebook.com/anna.freskgard/videos/pcb.10155232811488883/10155232808578883/?type=3&theater" width="auto"]

Enligt uppgift från experter som SN varit i kontakt med rör det sig förmodligen om svartrumpespindlar, som tillhör familjen täckvävarspindlar.

– Svarterumpespindeln spinner nämligen den här typen av kollektiva nät, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Han har studerat flera av de bilder som Freskgård lämnat till SN.

– Det är lite svårt att se men de största individerna borde vara lite brunröda i färgen, med en tydligt svartdoppad rumpa, säger han, och fortsätter.

– Med så här mycket täckning över gräs och buskar så skulle jag gissa att det rör sig om flera hundra spindlar.

Vanhoenacker bedömer nätomfattningen på Lövsund som mycket ovanlig. Varför spindlarna arbetat så flitigt på platsen är dock svårt att säga, förklarar han.

– Ibland så förekommer det ju att spindlarna spinner bon för sina ungar, men jag har faktiskt ingen bra förklaring till så här stora konstruktioner.

Att spindlarna är verksamma den här tiden på året är däremot inte ovanligt, förklarar han, eftersom de blir fullvuxna nu.

Vad säger du som entusiast, kan Anna skatta sig lycklig för att ha fått uppleva det här?

– Ja, det tycker jag. Det är häftigt det här, jag blir själv nyfiken.

Freskgård själv tycks uppskatta arbetet från de flitiga gästerna.

– Det har inte inneburit några problem för oss, jag tycker det är ganska mysigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!