Ännu oklart om ny friskola kan starta

Ett trettiotal elever vill börja på Trosas nya friskola. Så många anmälningar har hittills kommit in. Men än är det inte klart att skolan verkligen kan starta.

Övrigt2006-02-09 22:18
De första valen till höstens skolstart gjordes i januari. Till friskolan har i dag ett trettiotal elever i olika åldrar sökt, enligt rektorn Helmuth Lavicka.
De som har sökt kommer från alla tre kommundelar, Trosa, Västerljung och Vagnhärad, säger han.

Tanken är att skolan Pedagogiskt centrum ska ha allt från sexårsverksamhet till årskurs sju redan från starten i höst. Ansökningarna kommer nu in kontinuerligt, enligt Helmuth Lavicka.
I slutet av mars beslutar vi vilka ålderklasser vi kan börja med. Det kan bli aktuellt att vi åldersblandar om vi får in för få ansökningar. Än så länge har jag bara fått positiva reaktioner.

Men allt är inte klappat och klart för en skolstart. Kommunen vill att en del frågetecken rätas ut.
Trafikfrågan måste lösas. Det är det allra väsentligaste, säger Björn Wieslander, samhällsbyggnadschef i Trosa kommun.
Pedagogiskt centrum vill börja med sin skolverksamhet
i samma lokaler på Industrigatan i Trosa där Trosa Lärcentrum tidigare höll till. Det som gick bra då ser inte ut att gå riktigt lika bra nu.
Nu är det frågan om både yngre och flera barn. Från sex år och uppåt. På Lärcentrum gick elever som gått ut gymnasiet, säger Björn Wieslander.

Eftersom området framför allt innehåller industrier av olika slag förekommer en hel del tung trafik till och från företagen. Den ansökan om bygglov, som ägaren till byggnaden där skolan vill vara, har lämnat in till kommunen är nu ute på samråd.
Det innebär att grannar till byggnaden får säga sitt om planerna. Sista dag att tycka något är den 16:e februari.
Vi vill ha synpunkter från industriföretagen. Jag tror också att företagarföreningen är med i samrådet, säger Björn Wieslander.
För samhällsbyggnadschefen är det trafikproblematiken som är själva knäckfrågan. Byggnaden i sig går nog att använda som skola, tror han.
Lokalen går säkert att anpassa. Det har ju varit kontor där tidigare. Men en vettig inhägnad skolgård måste också ordnas så de små barnen har någonstans att leka, säger han.

Helmuth Lavicka tycker visserligen att det är bra att samhällsbyggnadskontoret jobbar med frågan. Han ser dock inte problemen på samma sätt som tjänstemännen.
Jag har svårt att förstå vad de menar med trafikproblem. Det går ju att göra anordningar för att lösa sånt.
Dessutom tycker han att området inte bara är ett industriområde i dag. Den detaljplan som finns är inte riktigt uppdaterad anser han.
Planen är ju från 1962 och urholkad för länge sedan. I dag åker ju skolklasser till bowlinghallen precis bredvid friskolan dagligen, säger han.
Den 27 februari behandlas skolfrågan av samhällsbyggnadsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om