Ännu osäkert om nedlagt slamlager
Ragn-Sells har avvecklat sitt mellanlager för avloppsslam vid Åda. Nu är risken för giftspridning liten, hävdar företaget.
Platsen har bestått av en asfaltsplatta, 30x 40 meter i fyrkant, omgiven av jord och schaktmassor på tre sidor. 19922002 lagrades i genomsnitt nästan 1 500 ton slam om året vid Åda.
I dag är slammet borta. Vallarna likaså. Men plattan ligger kvar. Problemet är vad man ska göra med den.
Jag krävde att Ragn-Sells skulle göra en provtagning. Asfalten släpper igenom en del och enligt miljöbalken är företaget skyldigt att återställa marken, säger Monica Ängehult, miljöinspektör i Trosa kommun.
Avloppsslam är en inte helt ofarlig produkt. Det kan innehålla varierande mängder kadmium, bly, koppar, krom, nickel och zink. Det får inte spridas på åkrarna hur som helst. Framför allt inte på grödor som ska ätas av människor eller djur. Oftast används slammet till att gödsla energiskog eller för sluttäckning av soptippar.
Nyligen presenterade Ragn-Sells sin undersökning av hur mycket av de giftiga metallerna som sipprat ner under plattan. Företagets bedömning är att det bara handlar om små mängder.
Spridningsrisken är liten. Dels eftersom marken under asfaltsplattan består av lera, dels för att avrinningen är begränsad. De förorenade massorna under plattan uppskattas till cirka 1 200 kubikmeter
Även om asfalten och marken därunder får ligga kvar är risken för att människor ska utsättas för hälsofara liten, menar Ragn-Sells.
Hur det blir återstår att se.
Jag har ännu inte läst rapporten. Frågan är om asfaltsplatta och massor kan ligga kvar eller om alltihop måste fraktas bort. Eventuellt kommer jag att kräva en fördjupad undersökning, säger Ängehult.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!