Beskedet från ledningen om den förlängda arbetstiden kom några veckor innan förändringen. De berörda, 150 anställda som går helgskift, fick samtidigt veta att förändringen skulle medföra runt 500 kronor mer i månaden i OB.
– Det är ett hån. Femhundra kronor för fyra-fem arbetsdagar. Och så ska det till skatt på det. Det är helt sjukt, säger en av de berörda som SN har pratat med.
Många av de drabbade har jobbat flera år enligt det tidigare helgschemat: tio timmar på fredagar och tolv timmar på lördagar respektive söndagar. Med avdrag för raster gör det 32 timmar per vecka.
Enligt det nya schemat, som började gälla för ett par veckor sedan, ska de som går på helgskift nu jobba ytterligare en vardag i veckan under 40 av årets veckor.
– Många av oss har familj och barn. Det är så respektlöst att bara lägga på oss fler dagar – och informera oss några veckor innan förändringen. Jag saknar ord och känner mig faktiskt som en slav utan rättigheter, säger en anställd.
Ledningen på Eberspächer har avböjt att kommentera arbetstidsförändringen i en intervju, utan företagets HR-chef Erika Werme har svarat på SN:s frågor via mejl.
I sitt svar dementerar ledningen inte de anställdas uppgifter, men beskriver de förändrade arbetstiderna i termer av att ett antal "anställda kommer att arbete något mer per vecka".
Enligt Erika Werme är bakgrunden till förändringen att det råder högkonjunktur och att Eberspächer har en ökad orderingång.
– För att kunna försörja våra kunder på ett säkert sätt fann vi oss tvungna att förändra våra arbetstider något. Detta har vi gjort helt i enlighet med gällande kollektivavtal och i en öppen och konstruktiv dialog med alla inblandade parter, skriver hon.
Anser ni att detta är bra personalpolitik?
– Vi arbetar konstant med vår kultur och vårt ledarskap för att vara en attraktiv arbetsgivare, och vi ser goda resultat av detta idoga arbete. Man kan dock inte undvika att vissa beslut upplevs negativt av en del anställda, skriver hon i mejlet.
De anställdas ilska riktar sig mot företaget men nästan i lika stor utsträckning mot den egna fackklubben. Metall på Eberspächer har nämligen undertecknat det nya avtalet, enligt medlemmarna utan att ta strid.
– Det talades om strejk ett tag. Men eftersom klubben redan hade skrivit under var det kört. Våra förtroendevalda har gjort ett riktigt dåligt jobb, säger en anställd.
SN har förgäves försökt att få en kommentar av Metallklubben på Eberspächer.