Anställda liknar arbetsmiljön på Lövsta med en sekt: "Går inte att kritisera ledningen"

Våld, hot, kompetensbrister, massjukskrivningar, hetsjakt på anställda – och repressalier om man står upp mot en sektliknande ledning. Så beskriver anställda situationen på Lövsta.

Foto:

Övrigt2018-02-26 19:01

Många i personalstyrkan som orkar jobba kvar, inte slutat eller har sjukskrivits går nu på knäna. Så beskriver anställd personal som SN varit i kontakt med situationen på SiS ungdomshem Lövsta. Flera anställda har nu författat en anmälan – sprängfylld med svidande kritik mot ledningen – som skickats till IVO, Arbetsmiljöverket och fackförbunden Seko och ST. Anställda vittnar om "sektliknande förhållanden" från ledningens sida och att det bedrivs "hetsjakt" på anställda som inte håller med ledningen.

– Det är många som slutat här den senaste tiden, eller som är sjukskrivna. Det finns ingen personal och det fattas tre fyra pass per dag. Vi går underbemannade och ordinarie tvingas gå in på övertid. Det allra mesta beror på en inkompetent ledning, säger en anställd kvinna till SN.

Hon vågar inte framträda med namn.

– Då skulle det sluta med att jag fick sparken. Det går nämligen inte att kritisera ledningen här för då blir det otvivelaktigt repressalier.

Kvinnan nämner flera anställda som fått ultimatum när de stått upp mot ledningen: Bli utköpt, eller ta en sämre tjänst. Det finns heller ingen avdelningsföreståndare på hela Lövsta.

– Jag vill ju att det ska bli bra. Det finns de som är skitduktiga här. Därför jobbar jag också kvar.

En annan anställd, som också vill vara anonym, berättar att personalen inte längre kan tillgodose ungdomarnas behov och att de på grund av personalbrist nekas hälsofrämjande aktiviteter.

– Oron över den ständiga personalbristen påverkar ungdomarna. Personal sjukskriver sig för att de mår dåligt av arbetsmiljön på Lövsta. Vi får flera sms dagligen om att det finns lediga pass på avdelningarna, då det saknas bemanning. Personal har uttryckt stor oro till cheferna, men blir inte bekräftade i känslorna, säger personen som berättar att personalen ofta lämnas ensamma i hotfulla situationer.

Enligt kvinnan har arbetsklimatet blivit hårdare på Lövsta på flera sätt.

– De allra flesta av de som är intagna just nu kommer från kulturer där man helt saknar respekt för kvinnor. Då blir det väldigt svårt att arbeta som kvinna.

Hon säger med eftertryck:

– Man ska ha klart för sig att det inte är några duvungar på Lövsta. Det är jättemycket våld och hot om våld. Då behövs det förstås full bemanning.

En tredje anställd säger:

– Ledningen verkar inte ta detta på allvar utan tillsätter vikarier som inte är inskolade ordentligt och som dessutom inte har erfarenhet nog för att jobba med våra svåra ungdomar.

Ledningen för Lövsta vill dock inte kommentera kritiken.

– Vi ber er att ställa eventuella frågor till SiS pressjour, säger Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på SiS.

Kritiken mot Lövsta

I IVO-anmälan vittnar anställda om "sektliknande förhållanden" från ledningens sida på Lövsta, outbildade, oerfarna vikarier och att det bedrivs "hetsjakt på anställda" som inte håller med ledningen. Utdrag ur anmälan:

"Vi upplever oss kraftigt nedtryckta och nästan samtliga är rädda för att uttrycka sin åsikt. Ifrågasätts ledningens beslut där vi upplever att man inte utgått från ungdomens bästa kan konsekvenserna för oss bli så allvarliga och obehagliga att vi helt väljer att avstå då institutionschefen och vissa chefer har svårigheter att ta emot kritik."

"Behandlingsassistenter uppmanas att själva ta foton av skador som uppkommit från ungdomar för att dessa sedan ska hamna i våra personliga akter. Incidenter rapporteras inte vidare till arbetsmiljöverket och heller inte polisanmäls vid mera allvarliga incidenter. Att rapporterar och polisanmäla dessa händelser ligger på avdelningsföreståndarens samt institutionschefens ansvar, trots detta mörkar de alla händelser. Det görs heller ingen uppföljning för den drabbade personalen kring dennes fysiska och psykiska hälsa..."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!