På loppis i Jönåker köpte Johan Lidman en sak som väckte hans nyfikenhet. Men han visste inte vad det var. Varken vänner, bekanta, grannar eller släktingar kom med ett trovärdigt förslag.
I slutet av oktober bad Johan Lidman SN:s läsare om hjälp. Han utlyste en belöning till den som först gav honom rätt svar.
Förslagen strömmade in. Johan Lidman lyssnade och värderade, men kände sig osäker på om någon kommit med rätt svar eller inte. Därför skickade han saken till Nordiska museet i Julita.
– Prylen är ett snedtyg. Man kan jämföra det med en sorts hyvel som man använder för att tillverka yttergängor på en rundstav. Till verktyget har det hört en gängtapp som man använde för att tillverka innergängor i ett trästycke. Analogin till skruv och mutter kanske underlättar förklaringen, skriver intendent Per Larsson i ett mejl till Johan Lidman.
Johan Lidman känner sig lättad över att äntligen få svar.
– Och jag fick ett så uttömmande svar, fick veta att prylen är gammal, fick till och med förklarat vad skruvarna på sidan var till för.
Med hänsyn till material, form, utseende och teknik tror Per Larsson att prylen är tillverkad i mitten av 1800-talet och att det har tillhört en finsnickare eller möbelsnickare. Hans teori är att en spricka uppstått i snedtyget och att användaren i stället för att kassera det valt att laga det med skruvar.
Tre av SN:s läsare kom med förslag som liknade det rätta svaret, en av dem var Janne Hylander, bonde på Sörby i Runtuna.
– Jag tror att det är ett gängverktyg för skruvar, jag har ett sådant modernt verktyg, sa han när han ringde in sin gissning.
Johan Lidman väljer att skicka sin belöning på 200 kronor till Hylander.
Nu ser Lidman fram emot att få tillbaka sin lilla skatt. Han tänker ge den en hedersplats.
– Jag hänger upp den på väggen. Och intill prylen ska jag inom glas och ram hänga förklaringen. Det här var väldigt bra gjort av Nordiska museet.