Arbetsgivare vaccinerar gärna nyckelpersoner mot influensan

Det är snart dags att vaccinera sig mot den vanliga vinterinfluensan. Många arbetsgivare ser till att personal vaccineras. I år finns det ännu större anledning, nämligen för att påvisa svensk efterfrågan om en pandemi av fågelinfluensa bryter ut.

Övrigt2005-10-25 11:35
Carl-Gustaf Sundin, länets smittsskyddsläkare, bedömer att vaccinering mot vanlig influensa inte skyddar om fågelinfluensan når Sverige nästa år.
Årets influensa lär inte vara olik förra årets, ändå behöver riskgrupper vaccineras.
Inte ens vaccinering är en garanti för att inte insjukna i influensan.
Men enligt Carl-Gustaf Sundin kan två skäl till att ta vanligt influensavaccin kopplas till en pandemi.
Det blir lättare att spåra en pandemi om vi är välvaccinerade. Risken blir mindre att man blandar ihop olika influensor.
Det andra skälet till att vaccinera sig nu är att påvisa svenskarnas behov av vaccin, säger smittskyddsläkaren. Sverige har nämligen ingen egen produktion.
Vi har visserligen ökat vaccineringen men ligger sämre till än flera andra europeiska länder som Frankrike.
I dag vaccineras bara 50 procent av riskgrupperna hjärt- och lungsjuka, personer med diabetes, nedsatt immunförsvar och över 65 år. Smittskyddsläkaren trycker på att betydligt fler i riskgrupperna borde vaccineras.
Dessutom rekommenderar smittskyddet att landstingets vårdande personal vaccineras. Synpunkter på övrig befolkning ges inte.
I Nyköpings kommun ser personalchef Elisabeth Henriksson helst att nyckelpersoner i Stadshuset vaccinerar sig de som sköter telefonväxel, reception, postgång.
Det är viktigare än att personal på kontorsrum är vaccinerade.
Anställda som tillhör riskgrupp har självklart förtur. I övrigt bestämmer divisionchefer om vaccinering. Personal som arbetar i förskola, skola, med äldre och i omsorgen rekommenderas att ta sprutan.
Medhälsan informerar anslutna arbetsgivare om att de kan teckna vaccineringspaket åt anställda och många väljer att göra det, berättar Marit Krauja, personalansvarig på Medhälsan.
Enhetschefer fattar beslutet. Företagen betalar hela kostnaden eller en mindre del och den anställda resten.
Marit Krauja noterar att företag är angelägna om att nyckelpersoner ska ta sprutan, nämligen personal på lönekontor, i växel och de som sköter post.
Anställda kan själva vaccinera sig hos Medhälsan och betalar då hela kostnaden. De som har vissa sjukdomar kan få lägre kostnad.
Även Margareta Ulvengren, regionchef på Previa, säger att det inte är ovanligt att arbetsgivare vänder sig till Previa om vaccinering.
Intresset är olika beroende på vad smittskyddsläkare sagt om influensans svårighetsgrad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om