Arkeologfynd vid Garvaregård

Under jorden finns stenläggning och stora träbottnar. Det upptäcktes vid den arkeologiska undersökningen av marken vid Garvaregården.

Övrigt2006-10-13 23:28
En liten pipa från 1600-talet. Ett lager som härjats av brand, kanske från ryssarnas besök år 1719. Bottnar från garverikar, med ett lager djurhår kvar på botten, och stenläggning från 1800-talet.
Arkeologen Björn Pettersson har nu lämnat sin beskrivning av Garvaregårdens gårdsplan.
Det bästa vore om man bestämde sig för att bevara och plocka fram stenläggningen och garverikaren och använde dem i miljön, säger han.
Byggnaderna i Garvaregården har varit angripna av röta och svamp, eftersom vatten har trängt in i husen. Kommunen vill därför fasa av marken på gårdsplanen så att regnvattnet rinner bort från byggnaderna, i stället för mot dem.
Den arkeologiska undersökningen visar hur djupt man kan gräva utan att de historiskt viktiga nivåerna skadas. Ett antal provgropar har grävts på gården och i gränden.
Nu ska tekniska bolaget Trotab lämna in en plan för hur vattnet kan ledas bort.
Den kommer byggnadsantikvarier sedan att ta ställning till. Vi vill hitta den bästa lösningen, både vad gäller avvattningen och miljön vid gården, säger Gunilla Beimert, handläggare vid länsstyrelsen.
När avvattningen är löst kan kommunen börja fundera över vad som ska göras med gårdsplanen och om stenläggningen ska plockas fram.
Det blir nästa moment, säger Lars Haglund på Trotab.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om