Årlig båtfest i Femöre

Under lördagen gick Femöredagen av stapeln i Oxelösund, en årlig tradition som vill uppmärksamma den båtkultur staden har i bagaget. Bildspel här nedanför.

Mats Ekelund och Lennart Zetterlund diskuterar tändkulemotorer. Den som syns i bakgrunden stod på Mats mammas familjegård, där den drev både sågverk och tröskverk en gång i tiden.

Mats Ekelund och Lennart Zetterlund diskuterar tändkulemotorer. Den som syns i bakgrunden stod på Mats mammas familjegård, där den drev både sågverk och tröskverk en gång i tiden.

Foto:

Övrigt2018-08-25 19:30

Det är bland annat ljudet av tändkulemotorer och tanken på strömmingsburgare som lockade fram många hundra besökare till Femöre redan tidigt på lördagsförmiddagen. Inte konstigt, Femöredagen har blivit en årlig tradition i Oxelösund för den som intresserar sig för kuststadens historia.

Här finns chansen att åka på en tur med de gamla skötbåtarna Elise och John, precis sådana båtar som användes till fisket i Oxelösund under 40- och 50-talet. Eberhard Von Kronhelm, medlem i den oxelösundsbaserade föreningen Fiskebåtens vänner, är en av de som under 90-talet var med och startade upp Femöredagen.

– Det var i samband med att föreningen köpte och renoverade Elise på 90-talet som de första Femöredagarna anordnades. Syftet är att visa upp de båtar och motorer som användes här en gång i tiden. Både Elise och John har anknytning till Oxelösund och dess närområden. Elise användes bland annat till skötfiske i Kungshamn, som ligger strax söder om Oxelösund, berättar Eberhard.

Fiskehamnen i Femöre fick även besök av andra båtar, även om dessa saknar tändkulemotorer. Bland annat så var kustbevakningen och sjöräddningen på plats med sina båtar för att berätta om sin verksamhet. Oxelösunds segelsällskap lånade ut optimistjollar till den seglingssugne. Den som inte var båtfantast kunde även den roa sig under Femöredagen. Loppis, knallar, trampolinhoppning och sångunderhållning rymdes också under dagen.

Även om Femöredagen är uppskattad av många riskerar den att försvinna. Lennart Zetterlund, också medlem i föreningen Fiskebåtens vänner, är rädd att evenemanget kanske sjunger på sin sista vers.

– Vi är några få som anordnar det hela. Det gäller att fler engagerar sig för att det ska vara möjligt att fortsätta, menar Lennart.

Veteranbåtarna

Elise: Byggdes 1942 och är en så kallad Blekingekoster som drivs av en tändkulemotor. Den användes främst som skötfiskebåt med sin bas i Kungshamn.

John: Byggdes 1938 och är också en skötbåt som främst användes till strömmingsfiske. John är en typisk båt för dåtidens fiske som bedrevs i Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!