Arne blev sjukskriven – sparkades efter 40 år: "Fick inte ens ett tack"

I somras kom en ny lag som tvingar arbetsgivaren att göra en plan för återgång till arbetet. För Arne Pettersson, 59, har ingen plan upprättats. Han fick lämna Oxelösunds kommun efter 40 år. – Jag fick inte ens ett tack, säger han.

Arne Pettersson har arbetat i 40 år inom Oxelösunds kommun, större delen som skolvaktmästare. Efter att ha varit sjukskriven en längre tid erbjöd kommunen honom bland annat jobb som psykolog, beteendevetare och förskollärare. Men eftersom han vare sig hade utbildning eller erfarenhet från jobben blev han uppsagd.

Arne Pettersson har arbetat i 40 år inom Oxelösunds kommun, större delen som skolvaktmästare. Efter att ha varit sjukskriven en längre tid erbjöd kommunen honom bland annat jobb som psykolog, beteendevetare och förskollärare. Men eftersom han vare sig hade utbildning eller erfarenhet från jobben blev han uppsagd.

Foto:

Övrigt2018-10-03 06:30

En kylig nordanvind blåser igenom kuststaden Oxelösund. Arne Pettersson står utanför kommunhuset och undrar vad som hänt och hur han blivit behandlad. Det var 40 år sedan han började arbeta inom kommunen. Skolvaktmästare blev snart hans titel. Han servade skolorna, skruvade bokhyllor, placerade skolbänkar, bytte glödlampor, såg till att papper och skolböcker kom på plats. Sysslorna var allehanda och han trivdes med jobbet.

För tre år sedan fick han problem med ländryggen och blev sjukskriven. Han opererades för ryggen på en privat ryggklinik – men blev bara något bättre. Läkaren skrev att "Arbetsgivaren bör hjälpa till att ordna så att Arne Pettersson får ett flexibelt jobb som ej är ryggtungt".

Oxelösunds kommun svarade med att erbjuda honom tjänst som undersköterska, beteendevetare, förskollärare, lärare, socialsekreterare, psykolog, kock, skoladministratör. Det kallade man att göra en omplaceringsutredning.

Arne Pettersson bedömdes av kommunen sakna "relevant utbildning och erfarenhet för de aktuella tjänsterna" och blev uppsagd.

Han blev arbetsbefriad med full lön till den 11 augusti i år.

Den 1 juli i år infördes den nya lagen där arbetsgivaren är skyldig att "ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med arbetstagaren". Undantag kan göras om det är uppenbart att "medarbetarens hälsotillstånd gör att medarbetaren inte kan komma tillbaka till arbete". I planen bör arbetsgivaren vidta "anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder".

Arne Pettersson uppger att någon plan för att han ska återgå i arbete aldrig har upprättats. Han upplever att han från ryggoperationen för tre år sedan lämnades vind för våg.

Personalkonsult på kommunen, Anette Henriksson, förklarar att de inte uttalar sig om enskilda ärenden. Men gången är att "om medarbetarens medicinska underlag (patientjournal) visar att återgång i ordinarie arbete inte är möjligt avslutas rehab-ärendet mot ordinarie arbete", uppger hon. Om arbetsgivaren inte hittar annat arbete varslas den anställde om uppsägning.

Nedsatt arbetsförmåga utgör inte skäl för uppsägning.

Arne Petterssons läkare skrev i patientjournalen "flexibelt jobb som ej är ryggtungt".

Arne Pettersson vill komma tillbaka i arbete.

– Något jobb borde väl finnas inom kommunen? Jag kan fortfarande skruva i glödlampor och fixa, men nä, jag fick bara gå – efter 40 år, säger han.

Sjuk arbetare har förstärkt skydd

När en sjuk arbetstagare inte kan fullgöra sina skyldigheter i anställningsavtalet utgör det inte saklig grund för uppsägning. Istället aktualiseras arbetsgivarens rehabiliteringsansvar.

En sjuk arbetstagare kan på så sätt anses ha ett förstärkt anställningsskydd. Först när arbetsgivaren fullgjort sitt rehabiliteringsansvar och det kan konstateras att arbetstagaren har en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga och inte kan utföra något arbete av betydelse för arbetsgivaren föreligger saklig grund för uppsägning.

(Källa: Sveriges kommuner och landsting)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!