För ett par år sedan fick Skatteverket ett anonymt tips om att titta närmare på en populär loppisarrangör. Enligt tipsaren serverades myndigheten "ett smörgåsbord av intressanta uppgifter". Om uppgiftslämnarens tips ledde till någon insats är för tidningen okänt. Verksamheten pågår dock precis som tidigare.
Duon från Västmanland är några av de flitigaste arrangörerna av loppmarknader i Mellansverige. I Munktellarenan i Eskilstuna har man arrangerat loppis två gånger årligen sedan i 2012. Den 7-8 april väntar loppis i Rosvalla, Nyköping.
Affärsidén är enkel. Man hyr en stor arena som Bombardier i Västerås eller Conventum i Örebro och marknadsför sig främst på temporära hemsidor och via Facebook. Loppisarna tillhör inte sällan de större som arrangeras i respektive stad och benämns med förstärkningsord som stor, mega, jätte eller super. Loppmarknaderna lockar tusentals besökare och förutom intäkterna från bordsuthyrningen tar arrangören en inträdesavgift för vuxna besökare. Ibland har man försäljning av korv och kaffe.
I februari arrangerade man loppmarknad på Svenska mässan i Göteborg och räknade in "närmare 4000" besökare, enligt arrangörens egen facebooksida. Förutsatt att tre fjärdedelar av besökarna var vuxna och betalad 20 kronor var innebar det 60 000 kronor bara i inträdesavgifter.
Som värd för arrangemangen står "Loppismarket". Namnet finns dock inte registrerat och kan inte formellt kopplas till någon person eller företag.
Tidningens granskning visar dock att två personer har direkta kopplingar till affärsrörelsen.
Mannen som hyrde Munktellarenan den 18-19 mars, är skriven på samma adress som den kvinna som hyrt Rosvalla i Nyköping 7-8 april. Båda är 50-årsåldern och ostraffade.
För uthyraren, Eskilstuna kommun, har mannen uppgett "Swemässor" som kund. Swemässor är inte heller registrerat. När man hyrde i Nyköping noterades enbart kvinnans namn och diverse kontaktuppgifter.
Både mannen och kvinnan har enskilda firmor och är registrerade för f-skatt, och deras redovisade inkomster är låga. Inkomståren 2014 och 2015 redovisade kvinnan inkomster (efter att rörelsens kostnader dragits av) på totalt knappt 20 000 kronor. Hans inkomster uppgick till cirka 15 000 kronor för samma tvåårsperiod.
Kvinnan använder olika versioner av sitt namn i kontakter på hemsidor och sociala medier. När hon har intervjuats av lokaltidningar i de städer som besökts har inte velat uppge sitt efternamn. Inget av de telefonnummer som används i annonserna går heller att koppla till någon av de två personerna eller något företag. För varje nytt arrangemang skapas också en ny e-postadress.
– Det här är en verksamhet som inte alls går korrekt till. Det rör sig om stora svarta pengar och det kan handa om miljonbelopp genom åren, säger en källa som reagerat på verksamheten.
När tidningen når kvinnan vill hon ogärna diskutera verksamheten.
Hon säger att det är "Loppismarket" som arrangerar och att "Loppismarket" är ett företag.
– Och det går väl okej, men vi har bara det här vid sidan om, vi har andra jobb också. Vi betalar skatt och moms så det behöver du inte vara orolig för. Men jag har ingen skyldighet att svara på frågor om såna saker.
Kan du berätta vilket bolag som verksamheten egentligen går igenom?
– Nej, jag svarar inte på frågor. Vi har ett registrerat företag som betalar skatt och moms.
Det finns två enskilda firmor men intäkterna är mycket låga. Kan du förklara...
– Det är väl ingenting som du ska lägga dig i över huvud taget. Jag gör rätt för mig och jag vill inte besvara inte dina frågor, säger kvinnan.
Även mannen har sökts för en kommentar.
Fotnot: "Megaloppis" finns registrerat som bolagsnamn i ett antal städer, bland annat i Nyköping. De bolagen har dock ingen koppling till personerna eller verksamheten som beskrivs i artikeln.