Längs landsväg 223, kort efter Runtuna, ligger Inneberga gård. För nio år sedan flyttade möbelsnickaren Åsa Ingårda hit med sin familj, och den gamla släktgården fick sig snabbt en rejäl omvandling.
– Jag har min möbelsnickarverkstad i den gamla svinstian. I år blir det också sjätte året som vi ordnar en filmfestival här, säger Åsa som länge haft stora planer för gårdens gamla lada.
Med hjälp av gamla kyrkbänkar och höbalar ska "kulturladan" bli en amfiteater och en mötesplats för bland annat dans, musik och film. Idéerna är många, men för att locka till sig människor krävs det först och främst att de hittar till gården. När Åsa startade sin hantverksbutik satte hon upp en skylt vid vägen. Något som visade sig bli svårare än vad hon trodde.
– Trafikverket gillade inte skylten och enligt deras regelverk fick det inte stå Butik Inneberga på den. Jag fick heller inte visa om jag hade öppet eller stängt vilket kändes helt absurt, säger Åsa som insåg att hon skulle behöva en del hjälp som egen företagare på landsbygden.
Bråket om skylten blev startskottet för föreningen Väg 223 och Åsa samlade kvinnliga företagare som alla bodde eller verkade längs landsvägen. Tillsammans skulle de hjälpa varandra att synas.
– Vi satte igång djungeltrumman och på kvinnodagen 2008 var vi 30 kvinnor som samlades. Vi fungerar som varandras ambassadörer. Olika gårdar har funnit varandra och otroligt många kreativa projekt har kommit till, säger Åsa.
Förutom att hjälpa varandra med att utveckla sitt företagande ville Väg 223 tillsammans skapa en annorlunda utflyktsväg, med bland annat safari, utställningar och barnkalas. En färgstark solros har också blivit föreningens gemensamma skylt som nu står på ett sextontal platser längs vägen mellan Nyköping och Mariefred.
– Det har varit fantastiskt roligt att se oss växa tillsammans längs hela vägen. Vi har aldrig gett oss och jag är stolt över att kunna fira fem år med det här projektet, säger Åsa som nu lämnar ordförandeklubban vidare.
Hon vill nu istället lägga mer tid på att rusta upp taket på kulturladan och planera framtidens alla möjliga projekt.
– Jag har lagt ner så galet mycket tid på Väg 223. Så jag vill kunna dra nytta av det jag faktiskt tagit fram och utveckla verksamheten på min egen gård, säger Åsa med ett leende.
Men hon vill också ta sina erfarenheter och föra frågor kring landsbygdsföretagande till en högre nivå. I höst kandiderar Åsa till Riksdagen för Centerpartiet.
– Jag vill skapa bättre förutsättningar för oss landsbygdsföretagare. De små sammanhangen glöms ofta bort, som till exempel att som företagare få skylta vid vägen.