Asylstafetten vandrar in i Gnesta

Asylstafetten vandrar på väg 57 mot Gnesta. Deltagarna som startade i Jönköping har vandrat i drygt tre veckor och målet är Stockholm. Skälet är att få fler medvetna om flyktingarnas och de papperslösas situation.

Mahmood Jamali är orolig för att skickas till Afghanistan efter att ha fått avslag på sin asylansökan. "Jag föddes där men min familj flydde till Iran när jag var sex år. Så jag kan knappt tala språket, dari."

Mahmood Jamali är orolig för att skickas till Afghanistan efter att ha fått avslag på sin asylansökan. "Jag föddes där men min familj flydde till Iran när jag var sex år. Så jag kan knappt tala språket, dari."

Foto:

Övrigt2018-03-07 11:56

Hettan är stark uppe på väg 57 där bilarna svischar förbi raden av unga män som går längs vägkanten. De är utrustade med vattenflaskor och så finns det kakor för att öka energinivån. Efter att ha övernattat vid Dammhagen i Stjärnhov så vandrar Asylstafetten vidare mot Gnesta där de ska hålla en manifestation.

Göteborgaren Johan Zandin som är aktiv i nätverket Ingen människa är illegal har deltagit i nästan samtliga Asylstafetter, berättar han.

– Det är ett bra sätt att vandra genom ett vackert landskap, möta människor, få dem att lyssna och förstå allvaret. Dessutom finns det alltid eldsjälar längs vägen som backar upp och fixar övernattningsmöjligheter och mat.

Asylstafetten startade 2013 då man vandrade från Malmö till Stockholm, och har sedan dess fortsatt årligen. I år vandrar deltagarna från Jönköping till Stockholm.

Mahmood Jamali, som fått avslag på sin första asylansökan, menar att det är det viktigt att berätta om hur det är att vara papperslös i ett samhälle.

– Jag föddes i Afghanistan men som så många andra så flydde min familj till Iran på grund av oroligheter. Jag var sex år då. I Iran fick jag som papperslös inte gå i skolan så jag lärde mig inte skriva och räkna.

Han var 16 år när han kom till Sverige. I Uppsala har han studerat flitigt och trodde att han skulle få ett positivt besked från Migrationsverket på sin asylansökan.

– Nu har jag fått avslag för att jag inte kan berätta om Afghanistan utan bara Iran. Men hur mycket kommer man ihåg från när man var sex år? undrar han uppgivet.

32-årige Khadadad Sarvari berättar att han hade stora problem när han kom till Sverige 2015. Först när han träffade en präst som gav honom en plats att sova på och ett hem så vände det. Trots det så har även han fått avslag på sin asylansökan.

– Jag är troende och har numera konverterat från att ha varit muslim till kristen.

Khadadad Sarvari är rädd för att skickas till ett land där han inte har några rättigheter alls och där det dessutom inte är säkert att leva överhuvudtaget.

Asylstafetten vandrar vidare mot Stockholm under torsdagen.

ASYLSTAFETTEN

För sjätte året arrangeras Asylstafetten som är en mobil manifestation och partipolitiskt och religiöst obunden.

Deltagarna vandrar genom Sverige för att uppmärksamma flyktingars och papperslösas situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!