Åter grönt för bad – men varifrån kom bajset?

Återigen är det grön flagg för vattenkvalitén i Natenbadet, i Stjärnhov. Men fortfarande saknas en analys av varifrån bajsbakterierna kom.

Övrigt2017-08-01 21:00

SN har under dagen förgäves försökt få svar på varifrån de höga halterna av ecoli-bakterier och enterkocker kom och som i tisdags i förra veckan uppmättes av Havs- och vattenmyndigheten. 870 respektive 310 cfu per 100 milliliter, att jämföra med värden under 50 i vanliga fall. Cfu står för "kolonibildande enheter" och syftar på mängden bakterier i ett flytande prov.

Kommunledningskontoret har nu tagit nya prover som visar på normala värden och har därför återigen gett klartecken för bad i sjön. Men varifrån bakterierna kom är fortfarande oklart.

– De nyaste proverna visade på en god vattenkvalité med låga halter av bakterier och ärendet från miljöenhetens sida är avslutat, skriver Emilie Bergström, miljöinspektör i ett mejl till SN och hänvisar till kommunledningskontoret för vidare frågor kring ansvarsfördelning samt utredning.

Kommunen ansvarar dock inte ensamt för strandbadet i Stjärnhov. För några år sedan fixade Byalaget i ordning badplatsen och har sedan dess ett avtal med kommunen som innebär att de ansvarar bland annat för viss skötsel och städning av bland annat toalett och omklädningsrum, berättar Anders Carlsson, ordförande i Byalaget.

– Vi i styrelsen hjälps åt och det har gått bra hittills.

Enligt Anders Carlsson har kommunen enbart meddelat att det är ok att bada och simma i Natenbadet igen.

– Varifrån bakterierna kom vet vi inte. Men enligt rykten, och det vill jag understryka att det är, så regnade det så mycket att avloppsledningen svämmade över.

Elin Franzon, miljöansvarig för den tekniska verksamheten, kan ändå säga att breddning av orenat avloppsvatten inte skett i Stjärnhov.

– Just där är det väl dimensionerat och vi har högre kapacitet att ta emot höga regnvattenflöden i Stjärnhov, konstaterar Elin Franzon.

Enligt miljöstrategen i Gnesta kommun, Bertil Karlsson, så kommer dessa bakterier ofta ovanifrån - det vill säga från fåglarnas träck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!