Under 2017 återkallades 1 123 körkort i Sörmland, under fjolåret sjönk den siffran till 1 071 återkallade körkort. I hela landet var det 34 617 som förlorade körkortet i fjol i jämförelse med 32 700 året dessförinnan.
Främsta orsaken till att polisen lägger beslag på körkort är som det oftast heter "En väsentlig överträdelse".
Under den rubriken ryms framför allt hastighetsöverträdelser, en eller upprepade. De var 527 under fjolåret, och ska jämföras med 547 under 2017.
Men även rattfylleri ingår under samma rubrik och de sjönk avsevärt i Sörmland under 2018, 157 fall rapporterades under fjolåret och ska jämföras med 222 fall under 2017.
På punkten opålitlighet i nykterhänseende så återkallades under 2018 så drogs 60 körkort in att jämföra med 64 året innan.
Antalet som smiter från en olycksplats och som förlorar körkortet för detta sjönk från åtta förare under 2017 till fem under fjolåret.
En klar ökning såg man däremot under punkten allmän brottslighet där 2018 redovisade fem indragna körkort i jämförelse med en under 2017.
När det gäller medicinska skäl ökade de marginellt från 204 under 2017 till 206 under fjolåret och benägenheten att lämna in läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov minskade klart från 2017 års 121 till fjolårets 143.
Antalet varningar ökade i hela landet och så även i Sörmland.
En varning tilldelas alla som gör sig skyldiga till mindre förseelser i trafiken. Transportstyrelsen vill göra en markering till dem som inte direkt sätter sitt körkort på spel, men som ändå klart och tydligt gör sig skyldig till ett farligt beteende.
Under 2017 delades 124 varningar ut, att jämföra med 264 under fjolåret. En ökning mede 113 procent.
Mikael Andersson på Transportstyrelsen i Örebro tror inte på förklaringen att Sörmlands bilister gjort ett medvetet val att köra laglydigare.
– Om vi såg en bred minskning i hela landet så skulle vi våga dra en sådan slutsats, men det vi ser är ganska stora variationer. Jag tror inte att det handlar om en ökad laglydighet i Sörmland.
– Tittar vi på grannlänen så ökade antalet återkallade körkort med 2,3 procent i Västmanland och hela 21,3 procent i Östergötland under fjolåret.
Någon grupp som är överrepresenterad bland dem som får körkortet indraget?
– Unga män, det är nästan alltid unga män.
Den stora utmaningen är och förblir att få fordonsförare att inte bara acceptera hastighetsbestämmelserna utan att också följa dem.
– Hälften av alla bilister kör för fort på våra vägar. Att återkallelserna generellt ökar i landet bekräftar den dystra bilden. Vi behöver alla gemensamt ta eget ansvar och följa trafikreglerna. Vi måste vända trenden med fler omkomna i trafiken, skriver generaldirektör Jonas Bjelfvenstam på Transportstyrelsen i en pressrelease.