"It´s civil war in Somalia."
Den unga mannen som sitter vid min sida på den bruna gallonklädda soffan i det som allmänt kallas "Förvaret" har äntligen samlat mod.
Det engelska ordet för inbördeskrig förklarar bättre vad det handlar om. Civil war – civilt krig.
Varje dag faller civila människor, sådana som du och jag, offer i det ändlösa krig som mannen vid min sida försöker beskriva från en ful soffa i en av Migrationsverkets lokaler i den gamla flyktingförläggningen i Flen. Barn skjuts, kvinnor våldtas och män slaktas.
Han heter Adani och kom till Sverige 2007. Den här dagen är han chaufför åt Saida Ahmed Rashid och hennes vänner som tagit sig till Flen för att stötta Saida när hon ska få reda på om hon får stanna hos sina fem föräldralösa syskon, eller om hon ska skickas tillbaka till Somalia.
Fallet Saida väckte stort engagemang hos Nyköpingsborna i somras. När det stod klart att den unga kvinnan skulle utvisas från Sverige genomfördes en stor manifestation på Stora torget i Nyköping – men Migrationsverket var orubbliga. Trots att Saida uppgav att hon var syster till de fem barnen, som i januari förlorat sin mamma i en tragisk trafikolycka, så vägrade Migrationverket att betala ett DNA-test som kunde bevisa hennes påstående.
Så nu sitter vi där, jag, fotograf Jens Alvin, Adani, småsyskonens förmyndare Eva Berglund, prästen Kjell Wiklund och fem av Saidas vänner och väntar på beslutet. Klockan går långsamt men till sist kommer hon ut ur rummet där domen förkunnats.
Saida har fått ett ultimatum och har 24 timmar på sig att bestämma sig. Antingen bestämmer hon sig att frivilligt lämna landet eller så måste hon omedelbart lämnas över till gränspolisen. Det dom inte säger är att Saida har tre veckor på sig att överklaga beslutet – det berättar hennes advokat för mig i ett samtal lite senare.
Tidsfristen gör att det DNA-test som Saida själv bekostat hinner analyseras av rättsgenetik i Linköping. Några dagar senare ringer Eva Berglund upp och berättar glädjenyheten. DNA-testet har visat att Saida är helsyskon med de fem barnen och ytterligare några dagar senare beslutar Migrationsverket att Saida Ahmed Rashid får stanna i Sverige.
Jag tog Adanis telefonnummer, han sa så mycket kloka saker den där julidagen i Flen – saker som förtjänar större utrymme i den här tidningen valåret 2014.
Att göra skillnad på riktigt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!