"Att köpa en fritidsplats är inte kostnadseffektivt"

Den autistiske pojken Charlies föräldrar kämpar för att deras son ska få behålla sin fritidsplats på Peterslundsskolan. Men enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Vogel kostar det för mycket.

Foto: Jansson Therése

Övrigt2017-08-19 05:29

Från och med att Charlie fyllde 12 har vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund varit ytterst ansvarig för de specialåtgärder som görs för honom.

Pojken omfattas av LSS, en lag som fastställer att barn med funktionsnedsättningar ska få ta del av verksamheter efter skolan, i syfte att stötta barnen såväl som deras familjer.

Skälet till att vård- och omsorgsnämnden har nekat Charlie en plats på Peterslundsskolan fritids säger nämndens ordförande, Linus Vogel (S), att han inte kan gå in på; han får inte kommentera specifika fall.

– Jag kan bara uttala mig principiellt. Om man är tolv år och har det här specifika behovet, så tillhandahåller vi korttidsboenden, där man erbjuds en plats, säger Linus Vogel.

Men ni har ju fortfarande möjlighet att köpa externa platser, där korttidstillsynen kan tillhandahållas?

– Ja, men vi följer som sagt lagstiftningen i det här fallet, och om det är någon som är äldre än tolv år så erbjuder vi korttidsplatser. Vi har byggt upp en verksamhet som vi har satsat kommunala pengar på och vi känner att vi ska hushålla med de kommunala resurserna på bästa sätt.

Men rent ekonomiskt är det kanske inte så mycket dyrare att låta en elev gå kvar på en fritidsverksamhet där han redan har specialpersonal, än att låta honom åka taxi till korttidsboendet varje vardag?

– Alternativet att köpa platser är enligt vår kalkyl inte kostnadseffektivt. På korttidsboendet finns det personal som fungerar alldeles utmärkt, som lär känna barnen och erbjuder kontinuitet. Att köpa externa platser är både kostnadsresursslösande, plus att det blir platser som vi inte har rådighet över. Så vi har beslutat att det är så här vi jobbar, säger Linus Vogel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!