Att leva med migrän

Viktigast är att hitta de triggerfaktorer som utlöser ett migränanfall, och försöka leva så att de undviks. Men de nya medicinerna innebär också en mindre revolution, nu kan man ha ett anfall och ändå fungera hyfsat, säger Åsa Tallberg från Stjärnhov som har haft migrän i nästan femtio år.

Övrigt2005-09-30 17:57
Det finns en stämpel på migränpatienter som överklass-käringar som ligger på soffan och äter praliner när de vill smita från det som är jobbigt, och det gör att många skäms och inte vill berätta om sin sjukdom, säger Åsa Tallberg.
Hon har själv inte talat öppet om sin migrän, som hon haft sedan 12-årsåldern, förrän på senare år.
Åsa Tallberg berättar om anfallen som innebär besvär och plågor, men som nu är möjliga att bemästra.
Nya mediciner och egen kunskap om vad som utlöser den svåra huvudvärken gör att sjukdomen är mindre handikappande än förr. Genom Svenska Migränförbundet har hon deltagit i kurser om sjukdomen.

Jag har lärt mig vad som utlöser mina anfall, det kan vara väldigt olika saker. För mig gäller det att undvika snabba blodsockersvängningar. Jag är också känslig för starka kryddor och dofter, säger Åsa Tallberg.
För henne, liksom många andra migrändrabbade, är väderomslag en utlösande faktorer. Hormonsvängningar vid mens eller ägglossning hos kvinnor är också en vanlig orsak till anfallen, men även psykologiska faktorer. För Åsa Tallberg är undertryckta känslor och stress en trigger.

Migrän är inte en psykisk sjukdom, men psykologiska faktorer kan sätta igång ett anfall, så jag försöker undvika situationer där jag ljuger för mig själv och inte är ärlig, och jag har blivit bättre på att inte ta på mig för mycket så jag blir stressad, berättar hon.
De nya medicinerna som funnits ett tiotal år har inneburit stora förändringar för många migränpatienter, även om inte alla blir hjälpta.
Nu kan anfallet pågå, man känner av det och mår inte bra, men det går att arbeta och man kan göra sådant som man tänkt, man behöver inte begränsa sitt liv och det är fantastiskt, säger Åsa Tallberg.

För henne är det viktigt att inte låta sjukdomen göra henne till ett offer.
När anfallen är svåra kan det kännas som man bara vill dö, berättar hon, men då finns det en risk att man fastnar i plågorna.
När man har ett anfall så kan man lyssna på talböcker, så att man tänker på något annat än hur dåligt man mår, det har hjälpt mig enormt, säger Åsa Tallberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!