Att skriva för byrålådan
Svenska byrålådor är fullproppade med dikter som aldrig blir lästa av någon annan än den som skrev dem. Men i Nyköping finns nu möjligheten att läsa sina dikter för likasinnade, och få respons på det man skrivit. På poesiverkstaden kan poeter i alla åldrar pröva ordens möjligheter.
Något översvallande beröm blir det inte. Men heller ingen nedgörande kritik. Tanken med poesiverkstäderna är inte att ge betyg på varandras skrivande. Istället handlar det om att inspireras och att utforska ordens möjligheter i sällskap med andra ordälskande människor.
Den här kalla februarikvällen har fyra personer samlats i Pelles Lusthus för att tillsammans inspieras av Iréne Anneruds oljemålningar och skriva ner de känslor som väcks av bilderna.
Knäpptysta vandrar de runt bland målningarna och försöker få till några rader som de kan vara nöjda med. Så mycket betänketid ges inte. Efter fem minuter bryter poesiverkstadens ledare Ingegerd Wikander tystnaden och ber alla läsa vad de skrivit.
Karin Akselson är en av kvällens poeter och hon har inget problem med den korta skrivtiden. Kvällens målningar får henne att dikta om svettiga hemligheter och evighetens sällsamma stillhet.
Jag jobbar aldrig länge med mina dikter. Jag gillar spontanitet, berättar Karin som skriver poesi för att klä sina känslor i ord. Det mesta hamnar i byrålådan, men många av Karins dikter har också lästs högt för publik på Poetry Slam-kvällar.
Skriver för byrålådan gör också Gerd Skytt. Men efter ett år på Åsa Folkhögskola fick hon ihop en samling prosalyrik som hon skickat iväg till några förlag och fått i retur.
Jag räknade inte med att bli publicerad. Men bara att få ihop ett manus och skicka iväg kändes som ett stort steg, säger Gerd som tycker att poesi är ett utmärkt sätt att avreagera sig.
Alla på kvällens poesiverkstad har ägnat sig åt skrivande i en eller annan form tidigare. Alf Wigertz, som är den ende mannen i sällskapet, tycker om att leka med ord och berättar entusiastiskt om sitt studentspexförflutna. Ingegerd Wikander, som leder verkstaden, ärvde pappas roll som familjens talskrivare och jobbar gärna med rim och versmått. Gerd Skytt hör till de som alltid gillat att skriva. Alla drivs de av kärleken till orden.
Jag älskar att leta efter den rätta formuleringen, säger Karin Akselson som aldrig slänger något hon skrivit. När ordlusten faller över henne kastar hon sig över det papper som finns till hands. Baksidan på gamla matkvitton till exempel.
Att träffas och skriva i grupp är utvecklande, försäkrar alla fyra.
Man lär sig mycket av att höra varandras texter, säger Gerd Skytt. Det finns alltid någon som vågar mer än man själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!